sex

Почти всичко влияе върху имунната система: наличието на заболявания, храненето, съня, ежедневието, стреса. Така че не е изненадващо, че сексът също оказва ефект.

Сексът повишава нивата на IgA в слюнката

През 2004 г. учените проведоха изследване върху група от 112 студенти. Те бяха разделени според честотата на полов акт и установиха, че тези, които правят секс 1-2 пъти седмично, имат по-високи нива на имуноглобулини в слюнката от тези, които го правят няколко пъти месечно. Разликата беше почти 30%.

Тези имуноглобулини са първата линия на защита срещу вируси и бактерии.

От друга страна, не само количеството имуноглобулини определя надеждността на нашия имунитет. Но досега не е имало други експерименти, които да потвърдят това.

Сексът увеличава броя на лимфоцитите

През същата 2004 г. 11 мъже сравняват няколко показателя за активността на имунната система преди и след оргазъм. Както се оказа, количеството на биологично активните вещества (интерлевкини и фактор на туморна невроза) не се промени, но съдържанието на лимфоцити временно се увеличило.

Сексът понижава нивата на кортизол

Хроничният стрес е опасен за нас. Той засяга цялото тяло, включително отслабване на имунната система. Можете да измерите тежестта му с кръвен тест за кортизол: колкото повече е хормонът, толкова по-лошо.

А сексът се бори със стреса и понижава нивата на кортизола. Така косвено ни помага да устоим на вредните фактори.

Сексът подобрява съня

Тялото контролира имунната система с клетки и протеини. Ако сънят е нарушен, балансът на тези агенти се променя и имунният отговор се влошава. Също така, липсата на сън причинява хроничен стрес, който допълнително отслабва имунната система.

Сексът може да помогне за справяне с проблемите. По време на оргазъм в кръвта се освобождава коктейл от различни хормони, които ни осигуряват спокойствие и подобряват съня.

Физическата активност повишава нашата устойчивост

Дишането се ускорява, така че вирусите и бактериите се изтласкват от дихателните пътища.

Кръвният поток се ускорява, така че клетките и протеините на имунната система бързо достигат до местата, където трябва.

Краткосрочното повишаване на температурата може да попречи на развитието на бактерии.

Количеството адреналин в кръвта се увеличава , което помага в борбата с болестите.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Но да служиш на Господа, Твоя Бог и Той ще ти и водата ти; и Аз ще отмахвам всяка болест измежду ви. Изход 23:25

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви