Снимка: Архив

Цените на ретро колите отново леко се покачиха през 2022 г. Германският класически автомобилен индекс (DOX), който Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) публикува всяка година, достигна резултат от 2902.

Това съответства на увеличение от 4,8 процента в сравнение с предходната година, но остава под нивото на инфлацията.

DOX служи за мярка на тенденцията за развитието на стойността на класическите автомобили в Германия. Стойностите на превозното средство се определят от специалист по класически анализи. За целта са избрани и претеглени 88 представителни автомобила в зависимост от регистрационните им номера. Не са включени превозни средства, които се търгуват особено скъпо поради тяхната рядкост или история.

DOX се изчислява от 1999 г. Започвайки от базова стойност от 1000 пункта, оттогава в Германия е регистрирано увеличение на стойността от 190 процента.

Неблагоприятните рамкови условия от корона пандемията, руската агресивна война и растящите разходи за енергия почти нямаха ефект от 1 януари 2023 г.

DOX е неподатлив, т.е. увеличи ценовото ниво в сегмента на употребяваните автомобили, но също така увеличи цената на някои ежедневни модели в сегмента на класическите автомобили.

Някои модели са се развили много по-силно от пазара като цяло, но широката среда на изследваните превозни средства показва само незначителни промени в стойността. Не трябва да се забравя и влиянието на колебанията в броя на търгуваните автомобили от даден модел през разглеждания период.

Има осем превозни средства от немски производители в топ 10 за увеличение на стойността през разглеждания период от 2018 г. до 2022 г. включително.

Най-много е нараснала стойността на Ford Capri I (плюс 100 процента). VW Beetle изпадна от топ 10 както с кабриолета, така и с произвеждания преди това стандартен модел.

Вместо бръмбара в десетката е от VW серия K70 и Passat. И двата модела отбелязаха силен ръст (с 92,7 процента) през четиригодишния период, но на ниско ниво. Pontiac Firebird (плюс 63,6 процента) и Toyota Celica (плюс 39,3 процента) са представени в топ 10 като чуждестранни модели.

Много превозни средства в средата на ценовото развитие са претърпели промяна в едноцифрен процентен диапазон, който съответства на средния. В другия край на скалата (последните 10) са Chevrolet Camaro, Cadillac Eldorado и Ford Thunderbird, чиято стойност не се развива през разглеждания период.

Ежедневните превозни средства като Mercedes от серията W 108/109 показват малка ерозия на цените (минус 1,3 процента). За разлика от тях любимците на любителите на класически автомобили като Jaguar E-Type (минус седем процента) и Mercedes Benz 190 SL (минус 13 процента), които обаче са на високо ценово ниво от известно време, загубиха повече в стойност. Серията BMW CS също отбеляза спад през разглеждания период (минус 14,1%).

Източник: https://auto-press.net/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви