Ученици в прокуратурата

Ученици от паралелка със специалност „Съдебна администрация“ в бургаското СУ „Йордан Йовков“ посетиха Окръжната прокуратура в града и взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“.

Осмокласниците бяха посрещнати лично от Окръжния прокурор на Бургас – Георги Чинев и прокурор Христо Колев – говорител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Бъдещите съдебни служители посетиха кабинета на прокурор Чинев, който им разказа за спецификата в работата на държавния обвинител.

Двамата с прокурор Колев разясниха на учениците особеностите в териториалния обхват на Окръжната прокуратура, в който влизат сухопътна, морска и въздушна граница на Европейския съюз, както и затвор. Обърнато бе внимание и на черноморските курорти, чието население нараства в пъти през летния туристически сезон.

Учениците, които бяха придружени от директора на учебното заведение Анна Пенева и класния ръководител Вера Георгиева, проявиха сериозно любопитство и зададоха множество въпроси.

Те се интересуваха кое е мотивирало прокурорите Чинев и Колев да изберат професията на държавния обвинител, кои са най-тежките дела в тяхната повече от 20-годишна кариера, имало ли е случаи, при които ученик да е извършил тежко престъпление, кое ги мотивира да продължават прокурорската си работа и имало ли е моменти, в които са се чувствали безсилни и им се е искало да се откажат и да захвърлят прокурорската тога.

След като получиха отговор на поставените въпроси учениците имаха възможност да си направят снимки за спомен в кабинета на окръжния прокурор.

Осмокласниците получиха възможност да разгледат и други прокурорски кабинети, а след това посетиха различните видове деловодства в Окръжна прокуратура – Бургас, където нагледно придобиха впечатления от работата с документи и оформянето на преписки в прокуратурата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви