Районен съд – Бургас отново отвори вратите си за учениците от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“.

Председателят на съдебната институция, Евгени Узунов и съдия Пламена Събева посрещнаха четвъртокласниците и представиха ролята на съда в правораздавателния процес.

В поредната инициатива на Бургаския районен съд се включиха адвокати от Адвокатска колегия – Бургас и представители на Дирекция „Съдебна охрана“.

„Съдът работи с открито лице, това е и причина, Вие, днес, да сте в съдебна зала“, с тези думи съдия Узунов посрещна малчуганите. Бургаският районен съд осъществява информационната кампания „Ден на отворени врати“ неколкократно през годината, посрещайки младите хора на град Бургас.

Съдия Събева представи етапите на протичане на наказателния процес и участниците в него. Участието на деца в делата, функциите на „Синята стая“, опасностите за младите хора в интернет – пространството.

За учениците бе интересно, какво се случва при лъжесвидетелстване и това престъпление ли е, според законодателството в Република България, както и подаваните фалшиви сигнали за бомба в училищата. „Работата на съдията е трудна и много отговорна, но винаги носи удовлетворение.

При постановяване на своите присъди, ние, винаги се водим от вътрешното ни убеждение и морала, което е критерий за справедливост“, коментира районният магистрат.

Семейство Касърови, като представители на Адвокатска колегия – Бургас, разказаха за ролята на адвоката в процеса и приложението на юридическата професия в живота.

Малките гости обърнаха специално внимание на полицейските служители от „Съдебна охрана“ и инструментариума, който те им представиха. Ръководителят на дирекцията, Димитър Комитов, разкри отговорната и сложна задача на съдебните охранители, да осигуряват и пазят спокойствието в палатата.

Учениците получиха като подарък информационни брошури на тема „Кой кой е в съда“, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви