Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в официалното откриване на Националното състезание по професии в сферата на туризма 2023, което се провежда в к. к. Албена.

Министър Димитров подчерта, че в духа на добронамерено съперничество и в приповдигнатата атмосфера на това събитие много таланти могат да намерят вдъхновение, мотивация и да се срещнат с бъдещите си работодатели в лицето на бизнеса и оценяващите ги професионалисти.

Министърът се обърна към участниците – ученици от професионалните училища по туризъм, с думите:

„Днес вие не само се изправяте пред професионалните предизвикателства, но и градите бъдещето на българския туризъм. Позволете си да мечтаете и да постигнете целите си, като останете в България. Защото вие сте утрешното лице на дестинация България, на професиите, които ще издигнат престижа на нашия сектор и ще позволят устойчивото му развитие.“

Националното състезание е организирано от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и Министерство на образованието и науката, със съдействието и на БХРА. Домакин е Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич.

Приветствие към участниците изпрати и министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

В най-мащабната надпревара сред училищата по туризъм участват 183 ученици от рекорден брой професионални гимназии по туризъм – общо 48, близо 130 преподаватели, представители на ВУЗ, професионални асоциации и представители на бизнеса.

Състезанията се провеждат в 6 категории по професии от направленията „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“. Участниците ще премерят сили за „Най-добър млад готвач“, Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад барман“.

Министърът подчерта, че освен върху привличането и задържането на кадри, е важно фокусът да падне върху качеството на туристическия продукт.

Пред младите състезатели и техните учители министър Димитров съобщи и новината, че Министерството на туризма ще организира общо 28 състезания за младите бъдещи професионалисти в туризма на децентрализиран принцип – във всяка една област на България, с цел те да бъдат стимулирани да останат в избраната от тях професия.

Министър Димитров връчи грамота с отличие – реплика на българско златно съкровище на организатора и двигател на националното състезание – Малинка Маринова, председател на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

Тя беше отличена от МТ за налагането на висок стандарт и модернизация на системите за образование и квалификация на кадри в сферата на туризма и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на Бранд България.

След дългия уморителен ден предстои гала-вечеря и най-очакваната част – тържествената церемония за обявяване на победителите и връчването на наградите на призьорите в разделите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви