Последните 3 години кой ли не е казал лоша дума за мен. Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Г-н Радостин Василев трябва да се нареди на опашка на фенклуба ми. За съжаление това показва докъде е нивото на тези, които трябва да водят държавата ни.

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред репортери в Бургас. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че държавното обвинение поиска свалянето на имунитета на Василев.

Искането е постъпило искането от Софийска градска прокуратура. Разпределил съм го в съответния отдел на ВКП. В понеделник ще има становище и в случай, че се установи, че е основателно, то ще изготвя съответното искане до Народното събрание. Това е рутинна процедура, която се прилага при всеки гражданин с имунитет“ , каза още главният прокурор.

Гешев заяви, че не може да поиска имунитета на Бойко Борисов за делото с Кирил Петков, защото то е от частен характер и прокуратурата няма отношение към него.

Има нова изготвена европейска заповед за арест на Цветан Василев. Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система. Поискане е да бъде обявен и за международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ. Припомням, че той е подсъдим за това дело, но се укрива в Сърбия. За мен е ясно, че укрива с помощта на Русия, както и че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е, че той плаща и на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата“ , заяви още главният прокурор.

Гешев коментира и темата с исканата най-вече от ПП-ДБ съдебна реформа и механизъм за контрол над главния прокурор, която вече се обсъжда да бъде приета и с помощта на ГЕРБ.

Целта е овладяване на българската прокуратура и овладяване на политическия и икономическия живот. Това, което ще последва е една лавина от доноси срещу главния прокурор, за да се овладее държавното обвинение. Ако тази „съдебна реформа“ е цената за съставянето на правителство, то това тъжно за държавата. Не може да създадеш една такава реформа за 4 човека, която е различна за останалите български граждани. Това се нарича извънредно законодателство. Някои го наричат отчетност. Не, това не е отчетност, защото тя е пред Народното събрание, само че то 3-та година не изслушва докладите на главния прокурор, ВКС и Върховния административен съд. Някои го наричат контрол. Но няма как да контролираш магистрати, председател на ВКС и главен прокурор. Това са едни клишета и хибридки. Истината е, че това е един противоконституционен текст, който искат да приемат, за да контролират главния прокурор. Къде виждате съдебна реформа в това?! Овладяването няма да стане. Знаете ли защо? Защото трябва те нямат базова юридическа компетентност. Един министър на правосъдието като го слушам е все едно агроинженер да говори за право“ , поясни той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви