По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бяха наложени ефективни наказания по отношение на тримата сирийски граждани подпомогнали противозаконно 47 чужденци да преминават през българска територия, превозвайки ги с автобуса, с който бе отнет живота на двама полицейски служители.

По отношение на Омар Аднан съдът наложи ефективно наказание от 4 години и 10 месеца „лишаване от свобода“. Спрямо Абдулах Абдулахед бе наложено ефективно наказание от 4 години и 4 месеца „лишаване от свобода“, а по отношение на непълнолетния по време на извършеното на престъпното деяние Ахмад Муфид бе наложено ефективно наказание от 1 година и 10 месеца „лишаване от свобода“.

В днешното съдебно заседание подсъдимите приеха всички факти и признаха вината си по всички обвинения, възползвайки се от законовата възможност да поискат съдебното следствие да премине по съкратеното производство.

По отношение на Омар Аднан е наложена и глоба в размер на 11 000 лева, а спрямо А.А. бе наложена „глоба“ от 18 000 лева.

Припомняме, че сирийските граждани Омар Аднан, Абдулах Абдулахед и Ахмад Муфид – непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи бяха предадени на съд от Районна прокуратура – Бургас. Те бяха обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус.

Омар Аднан бе предаден на съд за осъществяване на четири отделни престъпни деяния. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособен водач (О.А.), с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства (колани).

Престъплението е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново – Бургас, както и в гр. Бургас.

Престъплението в квалифицирано по чл.281 от НК. То е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също бяха привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

Омар Аднан бе предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред.

Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в гр. Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на Автомагистрала „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас.

Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и А.А, който е управлявал превозното средство по част от маршрута.

Омар Аднан бе предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в гр. Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на Автомагистрала „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас.

Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление като обвиняем бе привлечен и А.А, управлявал превозното средство по част от маршрута.

Омар Аднан бе предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си. Престъплението е осъществено на 25.08.2022 г. То е квалифицирано по престъпление по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Горепосочените престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях. Наложените наказания са общи по така повдигнатите обвинения.

Припомняме също така, че Омар Аднан е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус.

Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд – Бургас.

1 КОМЕНТАР

  1. Това е пълна подигравка Четири години за умишлено убиство . Вие майтапите ли се? Ако българин напрви същото в Сирия го съдят на смърт и убиват с камани на мегдана. И най_ смешното: ТЕРОРИСТИТЕ В АВТОБУСА БИЛИ БЕЗ ПОСТАВЕНИ ПРЕДПАЗНИ КОЛАНИ! Абе ,майтапите ли се. Убиват полицаи по време на работа.СМЕШНО ПРАВОСЪДИЕ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви