Джак Тейшейра, 21-годишен член на разузнавателното крило на Военновъздушните сили на Националната гвардия на Масачузетс, е човекът, когото Съединените щати подозират за обявения от „Ню Йорк таймс“ предизвикал разнопосочни реакции теч на „секретни документи“ на Пентагона.

Главният прокурор Мерик Гарланд потвърди името му. На извънредна пресконференция той каза, че следствието продължава и ще предоставят на медиите нова информация, когато преценят. След краткото изявление той напусна залата без да приеме въпроси.

Според първите коментари една от най-належащите задачи е да се изясни как така 21-годишен военен е имал достъп до такива документи и защо системата за достъп до секретна информация го е позволила.

На кадри, разпространявани от американските телевизии се вижда как тежко въоръжени командоси задържат Тешейра до бронирана машина. Той е по тениска и в червени бермуди, като бе накаран да се движи към тях, обърнат с гръб и с ръце на тила.

Престои на задържания да бъдат повдигнати обвинения по-късно днес в съд в Масачузетс.

Кой е Джак Тейшейра

За самоличността на Тешейра съобщиха паралелно различни медии в САЩ. Името му се появи в „Ню Йорк таймс“, които първи съобщиха за документите. Телевизия Си Би Ес цитира три длъжностни лица от американските власти.

„Ню Йорк таймс“ съобщи преди пресконференцията на Гарланд, че половин дузина агенти на ФБР са претърсили дома на мъж, отговарящ на посочваното описание.

Според вестника диря от доказателства онлайн, открита в сътрудничество с разследващ от групата „Белингкат“, да насочва тъкмо към него и той е свързан със споменатата група.

Подозрението на разследващите е, че Тейшейра е човекът зад групата – Thug Shaker Central – където 20-30 души изразявали предпочитанията си към оръжия, расистки шеги и видеоигри.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви