Първото заседание на 49-ия парламент приключи. Това обяви от трибуната почетният председател Вежди Рашидов, който тази сутрин удари първия звънец в залата като най-възрастен сред депутатите.

Той каза на колегите си, че ще ги очаква отново утре в 10:00 часа сутринта и ги прикани още една нощ на преспят.

„Много е рано да се каже, че парламентът не може да заработи. Намираме се в тежко политическо разединение“, заяви Христо Иванов от ПП-ДБ.

„Ако се скарате с жена си или с приятелката си – какво правите? Търсите път да поговорите. Политиката е компромис на разума, на морала, на вътрешните проблеми. Тя е като колективен спорт и като колективен ум“, коментира Вежди Рашидов.

Той посочи, че предложения като това за ротационния принцип не са се приемат „от раз“.

Преди почивката Асен Василев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ предложи председателя на новия парламент да бъде на ротационен принцип.

Депутатите в залата отхвърлиха предложенията за председател на Народното събрание, които дойдоха от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС.

Преди това Искра Михайлова от „Възраждане“ предложи за председател на парламента Петър Петров. То обаче също бе отхвърлено. 37 депутати гласуваха „за“, 88 – „против“, а 39 се въздържаха.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви