Първо и тържествено заседание на 49-ото Народно събрание. В 10 часа звънецът удари най-възрастният депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ, след като народните избраници бяха заели местата си на банките.

Народните представители положиха клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

„На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество”. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на първото заседание на 49-ото НС.

Преди това той обясни, че е свикал първото заседание в Страстната седмица, с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

„Предизвикателствата към това НС са големи, но и приемането на закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата.

Надявам се и е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики, за които да носи отговорност.

Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша. Особено в частта за дефицита”, каза Радев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви