Икона

Над 110 уникални произведения църковна живопис ще бъдат подредени в обновената Иконна зала на галерия „Петко Задгорски” в Бургас.

Ремонтните дейности започнаха по инициатива на кмета Димитър Николов в началото на март, а официалното откриване е насрочено за 11 април, вторник, от 18.00 часа.

40 икони ще бъдат изложени за първи път пред публика. Те са почистени, реставрирани и консервирани от реставратора Климент Атанасов и ще допълнят интересната колекция.

Иконната зала на галерията, обособена на етаж 3, е изцяло реновирана. Подменена е подовата настилка, старото осветление е подновено с ново. Окачващата система също е обновена. За новия модерен вид на залата са закупени 10 експозиционни витрини, в които ще бъдат изложени реставрираните икони.

За доброто настроение на всички гости ще допринесат хористите от смесен хор „Родна песен”.

Ценната експозиция на икони включва представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХ в. Те представят Странджа и региона на Бургас /храмовете в Царево, Созопол, Ахтопол и Българово, о-в Света Анастасия, в селата Бръшлян, Кости,

Българи, Граматиково, Медово, Искра, Тагарево, Лазарево, Заберново, Резово и други.

Десетки са зографите, чиито икони вдъхват живот на църквите и параклисите в Странджанско и Южното Черноморие през периода 16.-19. век. Времето и надписите са съхранили имената на редица от тях (зограф Димитри, зограф Георги, зограф Захарий, зограф Теодор, зограф Антоний, Сократис Георгиу, зограф Йоан от Ахтопол, зограф Никола, зограф Павлос, йеромонах Калиникос, Йоанис (Янакис) Коста Зографопулос, Теодорос от Хиос, Георгиос Полизоидис и др.), но има и такива, които остават анонимни.

Обновяването на Иконната зала се реализира по проект МК ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИТЕ И ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви