Диетологът, член на Националното дружество на диетолозите и нутриционистите и на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, Олга Декър, изброи най-здравословните закуски на сайта на асоциацията.

Специалистката препоръчва да се предпочитат натуралните продукти, които не съдържат изкуствени добавки, оцветители и консерванти, както и сол.

Според нея идеални са закуските, направени от пълнозърнести храни, ядки, слънчогледови семки и плодове. Тя обясни, че тези храни съдържат много хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Диетологът добави, че най-малко вредната закуска са препечените филийки, направени от пълнозърнест или ръжен хляб. Тя също така посъветва да се консумират ядки, които са приготвени без добавено масло или прекомерно количество сол.

Освен това според нея печени парчета ябълки, киви или банани с подправки, както и ориз или царевични флейки без сол и захар, биха нанесли най-малка вреда на здравето, информира БГНЕС.

„Тези храни съдържат по-малко сол, мазнини и захар, а освен това са богати на витамини и минерали, което ги прави по-здравословни“, каза диетологът. Тя обаче подчерта, че дори най-малко вредните солени закуски не трябва да се превръщат в основна част от хранителния ни режим.

Декър призова да се придържаме към разнообразно и балансирано хранене, което включва много пресни плодове, зеленчуци, протеинови продукти и здравословни мазнини като зехтин.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви