Бургас е най-чист

За първи път след началото на пандемията чужденци отново купуват имоти в България.

Това показват данните на БНБ. След повече от две години на спад нетният поток от инвестиции на чуждестранни граждани в недвижими имоти у нас е положителен и е в размер на 0.3 милиона евро, показа справка на Money.bg в сайта на централната банка.

За сравнение, в началото на 2022 година потокът от инвестиции у нас е бил отрицателен – 0.1 млн. евро.

Българските брокери за недвижими имоти отчитат най-голям ръст при покупката на ваканционни жилища от страна на чуждестранни граждани

От агенцията ЕРА Недвижими имоти заявиха пред Money.bg, че най-голям ръст на покупки на нови жилища от чуждестранни граждани тази година има по морските и планинските ни курорти. Сделки обаче се осъществяват и в столицата, както и в градовете Пловдив, Варна и Бургас.

В кои градове чужденците купуват имоти – топ 10:

София
Пловдив
Варна
Бургас
Банско
Боровец
Созопол
Несебър
Слънчев бряг
Златни пясъци

В големите градове най-търсени за луксозните апартаменти на средни цени от над 200 000 евро. В курортите масовите покупки са на едностайни и двустайни апартаменти на средни цени между 30 000 евро и 70 000 евро.

Към април 2023 година от ЕРА продават едностаен апартамент от 53 кв м в комплекса Виго-Панорама в Несебър на цена от 1053 кв м на квадрат или за 55 989 евро.

Най-много са сделките, сключени от чужденци в Банско и Слънчев бряг. Една част от новите сделки са от руски граждани.

По данни на Агенцията по вписванията, през 2022 година в Несебър са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът се нарежда на 4-то място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна. Според предварителните очаквания, тази тенденция ще продължи и тази година.

„Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, коментира Полина Стойкова, която е изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

По данни на агенцията от планинските курорти най-скъпи са имотите в Боровец, а от морските – тези в Созопол и другите на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-евтини са имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Данните на Bulgarian Properties показват, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там е 850 евро/кв.м.

Чуждестранни инвестиции в българска недвижима собственост

Миналата година потокът от инвестиции на чужденци в български имоти е отрицателен в размер на 20.7 милиона евро. През 2022 година отрицателният поток само от липсата на руски граждани, след началото на войната в Украйна, е в размер на 19.4 милиона евро.

За сравнение, през 2021 година потокът от инвестиции също е бил отрицателен – от 12 милиона евро. Спадът от Русия е 13.4 милиона евро.

„Все още е рано да обявим в какъв размер са инвестициите в имоти у нас от страна на руските граждани, но определено забелязваме раздвижване. Става дума предимно за руснаци, които от години живеят в България, коментираха пред екипа ни от ЕРА.

В края на 2022 година и в началото на 2023-а цените на имотите в българските зимни и морски курорти са достигнали невиждани нива в последните 10-15 години.

В курортите на север от Варна има най-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро/кв. м, така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. м.

money.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви