„Първо и най-важно – всички партии в коалицията са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ“.

Това заяви Асен Василев по време на пресконференция на „Продължаваме промяната – Демократична България“ след обявяването на окончателните резултати от изборите.

Политическата сила прави анализ на изборните резултати от 2 април.

„Това, което трябва да отчетем, е, че има проблем с провеждането на изборите. Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини спрямо предходните. В над две хиляди секции има разминаване между гласовете, отчетени от машината, и тези, вписани в протоколите. В две хиляди секции не е предавано броенето. В 303 от 700 рискови секции въобще не се е предавало видеонаблюдение. Само в 172 секции от тях има реално видеонаблюдение“, добави той.

Василев посочи, че има поправяни протоколи в РИК.

„Най-притеснителното е, че в 31 Районни избирателни комисии 1 плюс 1 не прави две. Има несъответствия в протоколите“, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Коалицията е изпратила писмо до Централната избирателна комисия, в което е описала проблемите със сумирането, като настоява там, където не е работило видеонаблюдението, да се отворят чувалите с бюлетини и да се преброят наново пред камера.

„Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е важно да се каже, че първата стъпка България да стане нормална държава е да се провеждат честни избори, в които всеки глас да е правилно отчетен“, каза още Асен Василев.

Приоритетите в парламент 49

„Ще работим по политики с всички партии. Бюджетът не може да бъде заложник на разговорите между политическите партии“, обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Шенген е приоритет. Видяхме е може да се случи тази година. Ще говорим с всички партии по важните политики за България. Ако с първия мандат ГЕРБ не успеят да формират правителство, ние ще предложим с втория“, обясни той.

„ДСБ не може да подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов. Ние сме коалиция от партии, а не орган по амнистия“, допълни съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви