Днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото „NEXO“. Аз нямам съмнения с кой ще се виждат там. Събраха се. Сега очаквам да кацне Божков. Може би и Димитър Стоянов. Може би Красимир Каменов – Къро. Може би и някои политици от партии. Нека си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой с медиите и компроматите срещу магистрати.

Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти днес. По негови думи е ясно, че цел за атака на тези хора ще бъде българската прокуратура. Той продължи с това, че има сигнали за опити на сплашване и компроматна война срещу магистрати.

Имаме нужда от българските институции, в момент, когато се намираме в може би най-безпрецедентната криза, която поне аз помня. Тя освен политическа и социална, е и конституционна. Задавам си и въпроса: Кой има интерес от всичко това, което се случва? Определено не са хората в България, определено не сме и ние – обикновените граждани. Интерес имат тези, които се наричат олигархия, мафия, престъпност и корупционери. Определено тези хора имат интерес. Защо се закриха Специализираните прокуратура и съд? Това бяха средства за борба с корупцията и мафията, с организираната престъпност. В чий интерес е това?„, продължи Гешев.

Той подчерта, че няма да допусне да се заплашват магистрати и полицаи, да им се оказва натиск и да бъдат обект на компроматна война.

„Ако 400 000 лева или евро струва отстраняването на един висшестоящ полицай, то колко ли струва едно такова на министъра на вътрешните работи или на прокурор? Колко струва приемането на лобистко законодателство? Все още нямам отговори на въпросите си. Да чухте някой да ми отговори, когато попитах министър Демерджиев какво прави Вътрешна сигурност със сигналите, че се отстраняват полицаи? Да чухте ДАНС да отговори как кореспондира убийство в САЩ през Цветан Василев, чийто акционер му била банката ВТБ, която е подложена на санкции?“, каза още главният прокурор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви