Според Американския колеж по алергии, астма и имунология (ACAAI) алергиите са шестата водеща причина за хронични заболявания в САЩ.

Някои от 50-те милиона американци, които изпитват това състояние всяка година, ще бъдат засегнати от обичайните сезонни алергии. Всъщност приблизително 8% от възрастните в САЩ имат алергичен ринит, състояние, което често се нарича сенна хрема.

Сенната хрема има тенденция да се обостря през пролетта, лятото и началото на есента.

Сезонните алергии се появяват, когато имунната система погрешно приема безвредно вещество от околната среда за опасен патоген. В отговор на това организмът освобождава съединения като хистамини, левкотриени и простагландини, които предизвикват обичайните симптоми на сенната хрема, като кихане, кашлица, хрема, сълзене на очите, задух и умора.

Но кои вещества най-често са виновни за сенната хрема? „Live Science“ представя петте най-често срещани причинители на сезонни алергии в САЩ.

1. Полен от плевели

Поленът е фино прахообразно вещество, което се произвежда от растенията при размножаването им. Мъжките репродуктивни части на растенията – включително тичинките на цветята и мъжките шишарки на иглолистните дървета – освобождават тези микроскопични зрънца в околната среда.

Вятърът, насекомите или други животни пренасят прашеца до женската яйцеклетка. Когато полените, пренасяни по въздуха, попаднат в носните пътища на хора, които са алергични към тях, те могат да причинят възпаление и дразнене на носа и очите, според Yale Medicine.

Прашецът на плевелите е основният виновник за алергиите в края на лятото и началото на есента. Според Американската фондация за астма и алергии (AAFA) често срещаните плевели, които предизвикват алергични симптоми, включват кокиче, магарешки бодил, градински чай и др. На първо място в списъка на нарушителите обаче е амброзията (Ambrosia artemisiifolia).

Според Мрежата за алергии и астма (AAN) алергията към прашеца на амброзията е водеща причина за сезонния алергичен ринит в САЩ. Тези растения се опрашват от началото на август до ноември, като пиковата им активност е в средата на септември и октомври.

Едно растение амброзия може да произведе до 1 милиард поленови зърна, които могат да изминат стотици километри. В допълнение към типичните симптоми на сенна хрема, амброзията може да причини обрив с мехури или да предизвика пристъп на астма.

2. Полен от трева

Прашецът на тревата, подобно на прашеца на плевелите, е лек и се придвижва лесно във въздуха. За северната част на Съединените щати сезонът на алергиите към тревен прашец продължава предимно от април до юни. В южните страни някои треви могат да предизвикат целогодишни алергии, според AAN.

Съществуват стотици видове треви, но само някои от тях предизвикват симптоми на алергия. Ако сте алергични към един вид трева, това не означава непременно, че ще сте алергични и към други.

3. Дървесен полен

Дървесният полен е първият прашец, който се появява всяка година в Съединените щати. В някои южни щати дърветата могат да произвеждат цветен прашец още през януари, докато на север производството на прашец обикновено започва през април. Много дървета произвеждат цветен прашец до май, което се припокрива със сезона на тревния прашец.

Според AAN често срещаните алергени от полени на дървета включват дъб, клен, бреза, кедър, хвойна, планински кедър (Juniperus ashei) и евкалипт. Планинският кедър често предизвиква алергии през декември в Тексас, Оклахома и други южни щати.

Явлението е наречено „югозападна кедрова треска“ или „тексаска кедрова треска“. Известно е, че планинският кедър отделя толкова много полени, че те изглеждат като дим във въздуха.

4. Спори на плесени и гъбички

Плесента е вид гъба, която се размножава чрез изпращане на малки спори във въздуха. Плесените се развиват добре в топла, тъмна и влажна среда. Мухълът може да бъде открит на закрито целогодишно. Според AAFA обаче симптомите на алергия от спори на гъбички са най-често срещани от юли до началото на есента.

Много видове плесени растат по гниещи трупи и паднали листа, в купчини компост, както и по треви и зърнени култури. Плесените не умират при ниски температури. Напротив, те стават неактивни през зимата и се появяват отново през пролетта.

В затворени помещения гъбичките обикновено се развиват във влажни помещения като бани, кухни и мазета. Често срещани видове плесени, които причиняват симптоми на алергия, са Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium.

5. Прахови акари

Праховите акари са малки осемкраки същества, които принадлежат към клас Arachnida, същата широка таксономична група като паяците и кърлежите. Стотици от тях могат да живеят в един грам прах.

Те обикновено се крият в килими, мека мебел, спално бельо, дрехи, меки играчки и козина на домашни любимци. Праховите акари живеят добре и се размножават лесно при температури от 20 до 25 градуса по Целзий. Те също така обичат влажност от 70 до 80%.

Според AAFA алергиите към прахови акари често се проявяват през студените месеци на годината, когато хората прекарват повече време в затворени помещения с предпочитан от акарите температурен диапазон.

Праховите акари се хранят основно с малките люспички човешка кожа, които хората отделят всеки ден. Средностатистическият възрастен човек може да отделя до 1,5 грама кожа на ден, което е достатъчно, за да изхрани 1 милион от тези същества.

Както частите на тялото, така и отпадъчните продукти на праховите акари могат да причинят симптоми на алергия, като леко затруднено дишане, стягане в гърдите и разпалване на екзема.

Първата стъпка в борбата с алергията към прахови акари е да се управлява околната среда, като например избърсване на повърхностите и използване на устойчиви на алергени калъфи с цип за възглавници, матраци и пружини, според Harvard Health.

Лекарствата за алергия, които се продават без рецепта, като стероидни спрейове за нос и антихистамини, също могат да бъдат полезни. Най-новата възможност за лечение на алергия към прахови акари включва сублингвална имунотерапия (SLIT), вид перорално лекарство.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви