Пролетта е времето, в което много хора решават да започнат да се хранят по-здравословно, за да свалят излишните килограми, натрупани през зимата и да изглеждат добре през лятото.

Разбира се много по-правилно е да поддържаме външния си вид целогодишно и да не преминаваме от една крайност в друга, защото това вреди изключително много на организма, особено при жените.

Ако обаче все пак сте от онези, които сега започват нов хранителен режим, е добре да знаете няколко неща, които стоят в основата на отслабването:

1. За да горите мазнини трябва да сте в калориен дефицит, т.е. да изразходвате повече енергия, отколкото приемате.

2. Трябва да се заредите с търпение, отслабването е дълъг процес, който изисква време.

3. Часът на хранене не оказва влияние на свалянето на килограми. Дори и да вечеряте по-късно, единственото, което има значение е цялостният ви хранителен режим и общият прием на калории в дългосрочен план.

4. Източниците на калории също са важни. Качествената и пълноценна храна се обработва по различен начин от организма в сравнение с преработените храни, които предизвикват възпалителни процеси в тялото.

Ето кои са храните, които пречат на отслабването и внимавайте с тях:

1. Млечни продукти

Мнозина вероятно ще се изненадат, че именно млечните продукти могат да пречат на отслабването. Информацията за тях е много противоречива.

Повечето, предлагани в днешно време на пазара са далеч от истинските, които са консумирали нашите баби и дядовци. А фактът, че те са доста висококалорични и не особено засищащи ги прави неподходящи, когато целта ни е отслабване.

2. Бял ориз

Белият ориз е една от най-популярните в света храни, но в големи количества и той може да причини много проблеми като ниски нива на „добър“ холестерол, високи нива на триглицериди и високо кръвно налягане.

В умерени количества оризът може дори да помогне на диетата ни, но ако се прекалява с него, може да се окаже, че е една от онези храни, които ни пречат да свалим излишните килограми.

3. Обработени меса

Когато става въпрос за загуба на тегло, преработеното месо трябва да бъде напълно изключено от диетата. То съдържа много нитрати, образувани от натриев нитрит, който се добавя, за да се запази цвета му.

Доказано е, че обработените меса могат да причинят множество здравословни проблеми, включително и рак.

4. Зърнени закуски

Дори и да ви изглеждат като чудесен начин да започнете деня си, истината е, че те съдържат много рафинирани зърнени храни и захар.

Твърде многото захар в организма може да причини проблеми като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и проблеми с черния дроб. Освен това тези храни са с ниско съдържание на фибри, а ние се нуждаем точно от тях, за да се чувстваме сити след хранене.

5. Плодови сокове

Въпреки че соковете, съдържащи плодове, може да изглеждат полезни, много от тях са преработени и съдържат големи количества захар. Безспорно те са врагове на отслабването, защото имат същото количество захар както и някои газирани напитки.

Тъй като сокът от плодовете не съдържа фибри, е много по-добре просто да хапнете портокал, вместо да си купувате портокалов сок, който дори може да не е направен от истински плодове.

6. Мюсли барчета

Подобно на зърнените закуски, те често съдържат твърде много захар и почти никакви протеини, поради което усещането за ситост не трае дълго.

Половин час след това ще посегнем към следващото „здравословно барче“. Затова преди да го поставите в кошницата си в магазина, внимателно прочетете неговия състав. Често се случва мюсли блокчетата, които смятаме за здравословни, да съдържат твърде много захар.

7. Дресинги

Да, те са вкусни, това е безспорно. Но вместо това се опитайте да овкусите салатата си със свеж лимон, зехтин и малко сол, тъй като дресингите често са високовъглехидратни, съдържат много захар и развалят диетата ви.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви