Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, митрополит Павло, съобщи БТА, като се позовава на информация на DPA.

Митрополитът е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии от съдебната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква.

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план – до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

На 1 април полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място. „Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия“, казва Павло във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент.

В Украйна митрополит Павло е известен и с прозвището си „Паша Мерцедеса“ заради любовта си към марката автомобили и като цяло луксозния начин на живот.

Името му е замесено в скандали за корупция и кражби на средства от държавния бюджет, отпускани за поддържане на манастира, както и скандални търгове за строителство на църкви и храмове в страната.

Десетки богомолци се събраха вчера в Киев Киево-Печорска лавра, чиито монаси, обвинени, че са свързани с Москва, са обект на заповед на украинските власти за експулсиране, чийто краен срок изтече в сряда (29 март).

Манастирът Киево-Печорска лавра е основан през 11-и век и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

В него се помещаваше централата на Украинската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия. УПЦ обяви миналия май, че скъсва връзки с руската църква, чийто патриарх Кирил подкрепи руската инвазия в Украйна.

Украинското правителство обаче смята, че УПЦ си остава де факто зависима от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви