Паркет

Масовото производство на естествен паркет започва едва в началото на 20 век. Европейски и местни фабрики започват да предлагат подово покритие, в краищата на което има изрязани жлебове и хребети, за да свържат подовите елементи в непрекъснат лист. А през последните няколко десетилетия технологията за производство на паркет е напреднала много.

Подовите настилки от естествено дърво винаги са привличали вниманието на потребителя със своята специална, очарователна красота. Материалът изглежда престижен и изискан, създава атмосфера на домашна топлина и комфорт в стаята, а също така има много неоспорими предимства като:

  • Дълъг експлоатационен живот (15-20 години и повече)
  • Има собствена температура, забавя течения и студ от бетонната основа
  • Не създава външни звуци и шум при ходене
  • Може да бъде подложен на многократно шлайфане и циклене, паркетът може лесно да бъде възстановен до първоначалния си вид, което не може да се каже за плочки, линолеум и други подови настилки
  • Повредените части се сменят лесно, без да се разглобява цялата конструкция
  • Изработката е от естествени материали, следователно не предизвикват алергии
  • Характеризира се с висок коефициент на триене, благодарение на което е противоплъзгащо и безопасно покритие за домове, офиси и други помещения

Да, много хора предпочитат естествен паркет, но нека да поговорим и за това кой цвят на паркета за пода е по-добре да изберете. Може да се намери доста широка гама от нюанси на това покритие. На първо място, трябва да решите какъв вид под имате нужда – светъл или тъмен. Изборът на нюанс на естествения паркет зависи от това какъв резултат искате да получите в крайна сметка.

Светъл паркет

Той е много подходящ в малки апартаменти, визуално разширява пространството, създава илюзията за лекота, чистота и простор. Покритието върви добре с тъмни мебели, образува контрастен ефект и придава на интериора изтънченост и аристократизъм. Панелите от светли нюанси са подходящи за почти всички интериорни стилове: авангард, скандинавски, арт деко, арт нуво, барок, съвременен и други.

Тъмен паркет

Този тип естествен паркет изглежда луксозно и благородно, подсъзнателно се възприема като най-надеждния и издръжлив материал. С такъв под е лесно да се поиграете с контрастита, като използвате светли или цветни покрития, мебели и килими. Това придава оригиналност на стаята. Покритието от тъмни нюанси изглежда невероятно в рамките на английски, класически и антични стилове, Хай-Тек, минимализъм и други.

С помощта на модерните подови настилки като естествен паркет можете лесно да реализирате всички дизайнерски идеи, тъй като може да се комбинират светли и тъмни нюанси. Ако искате да зонирате стая, просто съпоставете всяка зона с определен цвят на материала. Редуването на ивици с различни нюанси пък изглежда невероятно впечатляващо и предизвиква неподправено възхищение!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви