Подходящата рокля

Искате ли винаги да изглеждате безупречно в рокля? Помислете за дължината на творението, което несъмнено влияе върху характера на гардероба. Говореше се доста за някои стилове на рокли, защото те шокираха с прекаленото разкриване на краката. Каква рокля да носиш? Дали роклята да е макси или мини зависи от много фактори, които си струва да знаете, за да станете истинска лъвица на салонната мода.

Популярни дължини на рокли

Роклите обикновено са с дължина мини, миди и макси. Има и междинни типове, които са създадени, за да подчертаят още по-добре предимствата на фигурата.

Мини рокли

Роклите с мини дължина са неофициални и може да са нежелани на някои места. Късата дължина на роклята разкрива голяма част от тялото, поради което мини версията е най-често носена от самоуверени жени. Традиционната мини рокля обикновено достига до средата на бедрото. По-късите версии са по-малко естетични. Ежедневно мини роклите се избират от млади момичета, но по време на горещо време и празници други жени посягат към тях много по-често, независимо от размера. Мини е добра дължина, особено за жени с нисък ръст – повече разголване на краката възстановява пропорциите, без оптично скъсяване на фигурата.

Рокли с дължина до коляното

Те могат да бъдат с дължина над коляното или до коляното – дължината на вашия вариант на рокля зависи от това колко сте високи. Ниските дами с ръст до 160 см трябва да носят рокли, завършващи около 2-3 см над линията на коленете. Тази дължина на полата не скъсява краката и фигурата. Единственият му минус е, че разголва коленете, а не всяка жена обича да ги показва.

Рокли с дължина мецо

Мецо роклите стигат точно „в коляното“ или до 2-3 см под линията им. Това е универсална дължина, която работи перфектно в бизнес дрес код. Mezzo се счита за най-официалната версия на роклята – изглежда елегантна, скромна, но и женствена. Практично е, защото покрива коленете и не скъсява оптически краката, а с това и цялата фигура. Можете да намерите мецо дължина във всеки стил, както в молив , така и в изгорени версии . В комбинация с туфли на висок ток изглежда елегантно, но може да се носи и с равни обувки.

Миди рокли

Midi е дължина, която достига почти до средата на прасеца. Някога носени предимно от зрели дами и възрастни хора. Роклите с тази дължина обаче завладяват нашите улици от два сезона, където, особено през лятото, се комбинират с равни и спортни обувки. Роклята с миди дължина се смята за едно от най-сигурните творения, но дамите с нисък ръст трябва да внимават с тази кройка, защото оптически скъсява фигурата. миди роклясе свързва предимно с официални и делови стилизации. Оформянето до средата на прасеца има голям потенциал. Миди с висока талия идеално ще подчертае талията, а кройката тип молив ще прикрие извивките на по-висока дама. Вечността на кройката прави тази рокля идеална за всеки повод. Всичко зависи от това какви други дрехи и аксесоари ще изберете.

Макси рокли

Дългата рокля до глезените е творение, което е страхотно решение за празнични пътувания, плаж или специални събития. Макси може дори да стигне до земята, а понякога дори да има шлейф, но само във вечерните варианти. Покрива изцяло краката. Макси роклята се препоръчва предимно за високи и слаби жени. Могат да го носят дори с равни обувки. Дамите със среден ръст трябва да разкрият краката си и да ги комбинират с високи сандали или високи токчета, за да запазят правилните пропорции на фигурата. Хората с нисък ръст, които мечтаят за макси рокля, трябва да обърнат внимание на нейния модел и кройка – тук ще свърши работа изрезка под бюста или шарка с вертикални ивици. В макси дължината се предлагат много стилове – тесни тръби, „русалки“ и творения с удължено дъно във формата на буквата „А“.

Някои стилисти казват, че дългата рокля трябва да достига до средата на тока, други, че трябва да разкрива само върховете на обувките. До голяма степен зависи от пропорциите на тялото и комфорта. При дълго творение тъканта не трябва да лежи на пода, защото можете да хванете петата. Изключение правят вечерните рокли с влак. Добре е да свършва поне сантиметър над земята. Ако имате тънки и оформени глезени, струва си да ги разголите. Така силуетът ще изглежда по-лек. По-трудно се монтира макси рокля на дами с нисък ръст. Дългото творение в този случай може да натовари фигурата. Ако имате хубави и оформени крака, непременно посегнете към творение с изрезка, която да разкрива краката ви. Колкото по-дълга е роклята, толкова по-елегантна. Все пак най-важен е вашият външен вид и комфорт.

Оптималната дължина на роклята – как да я изберем?

Дължината на роклята е от голямо значение за модата savoir vivre. Действащите правила ясно посочват по кое време на деня трябва да се носят определени дрехи. Колко дълга трябва да бъде една миди или макси рокля зависи от това в колко часа започва срещата, на какво отивате и какъв е нейният характер. Ключовият въпрос също е изборът на правилната дължина за вида на фигурата и височината.

Кога трябва да носите миди рокля?

Според етикета роклите до коляното могат да се носят само през деня. За договорен лимит се счита 18.00ч. Midi роклята също трябва да се характеризира с покрити рамене, гръб и деколте. Дължината midi е идеална за коктейли, сватби и бизнес събития. Универсалността му го прави перфектен както като официално работно облекло, така и като ежедневна версия за пазаруване.

Макси рокля – кога да я носите?

След 18.00 часа моделите с дължина до коляното или до средата на прасеца се заменят с макси версии. Колкото по-близо е 20:00, толкова повече са добре дошли макси рокли – включително дълги до пода и рокли с шлейф. Разголени рамене и дълбоки деколтета също са позволени – както в предната част на творението, така и на гърба. По това време рокли с цепка царуват и на балните етажи. Роклята до пода е уникална вечерна рокля, носена по време на елегантни банкети. В момента се носи и на сватби и абитуриентски балове, отклонявайки се от строгите правила на етикета. В ежедневния вариант дългите макси рокли се свързват предимно с празнични, шарени модели.

Точното време за мини рокля

Разрези до средата на бедрото могат да се носят за парти или среща, тази дължина е по-вероятно да се носи от млади момичета. С мини рокля лесно можете да преминете границата между провокацията и добрия вкус и да се представите по неестетичен начин.

Кога една рокля е твърде къса?

Тогава престава да бъде удобен и тогава продължавате да го оправяте на парти. Твърде късата рокля прави ходенето или танците още повече и тогава можете да се изложите на моден гаф. За да изберете перфектната, най-къса дължина на творението, застанете мирно и поставете ръцете си по фигурата. След това разтворете пръстите си и начертайте линия на бедрата си с палци. Тази граница е минималната дължина на роклята.

Рокля за ниска жена

За да добавите няколко сантиметра към височината си, носете обувки на висок ток с всякакъв вид рокля. Ниските дами трябва да избират по-къси рокли, включително стандартно мини за по-самоуверените. Ако не, мецо роклите ще бъдат добър избор. Може ли ниска жена да носи дълга рокля? С по-къса стои по-добре, но ако сте любители на макси дължината, изберете например едноцветна рокля до глезена. Асиметриите и цепките ще работят добре в дълга рокля, което ще придаде по-свободна кройка на роклята и в същото време ще разкрие краката. Твърдата кройка също ще бъде загубена, което ще бъде от полза за ниските хора.

Рокля за висока дама

Високите дами могат да избират практически всяка дължина на роклята. Ако сте високи над 180 см и носите макси рокля, носете равни обувки или нисък ток. Открийте краката си с мини модела, който трябва да завършва приблизително ⅔ от дължината на бедрата, преди коленете. За високите момичета идеални са прилепналите рокли тип молив, чиято кройка не се разширява, а подчертава формите. Миди роклите ще са страхотни за високи дами, ако завършват до средата на прасеца и имат трапецовидна форма, която балансира пропорциите.

Дължината на роклята и възрастта на жената

Облеклата с дължина до коляното и midi са толкова универсални, че подхождат на млади момичета, зрели жени и възрастни хора. Макси роклите са подходящи за жени от всички възрасти, но трябва да се избират внимателно от хора с по-нисък ръст. При ниските пенсионери мецо дължината ще е перфектна – вероятно това е и кройката, която те най-често избират. Високите и зрели дами също могат да носят кройки до средата на прасеца. Нека си припомним, че мини дължината не е много официална и дори възрастните жени с тази дължина са трудни за намиране?

Оптималната дължина на роклята винаги се съобразява с височина, възраст, форма на краката и тип тяло. Насладете се на безопасни мецо кройки и кройки с дължина до коляното. Все пак не се страхувайте да рискувате с макси или мини дължина, ако кройката им ще подчертае предимствата на вашата фигура, а вие се чувствате добре и женствена в тази кройка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви