Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания „Вагнер“ са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут – източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Вчера Институтът за изследване на войната – базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че милицията на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

„Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града“, каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинския генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки, посочва БТА.

Вчера британското военно разузнаване отчете намаляване на руските атаки в източния украински град в сравнение с предходните седмици.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Шефът на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че боевете за украинския град Бахмут са „практически унищожили“ украинската армия, но също така са нанесли сериозни щети и на неговите сили.

Според назначената от Москва управа в района руските сили напредват в Бахмут въпреки съпротивата на укранските части и почти са завзели металургичен комбинат там.

В интервю за Асошиейтед прес украинският президент Зеленски предупреди, че падането на Бахмут може да доведе до международен натиск върху Киев да направи неприемлив компромис с Москва.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви