Визията за новата автогара

Проектът за автогарата в Созопол най-после получи подпис от НИНКН. Добрата новина съобщи днес по време на сесията на общинския съвет бившият министър на културата проф. Велислав Минеков. Това е станало след лично негово настояване пред сегашния министър Найден Тодоров.

„Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, но институтът не е в добро състояние“, каза проф. Минеков.

Той обясни, че разрешителни в института очакват 6 200 обекта. Специализираният комитет решава по 5-6 на месец. Има хора, които чакат по 12 години.

В миналото там са работили 2800 служители. Сега са 35, като право на становище имат 11. „Трудно се намират специалисти, защото е нужна много голяма база образование, а такива хора няма да искат да работят на такава заплата“, каза още професорът. Според него такова е състоянието и на цялото Министерство на културата.

Проектът за автогарата в Созопол беше променен в края на миналата година по искане на НИНКН. Промените обхващат височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията в сградата. Автогарата ще се намира срещу сградата на общинска администрация в местността Провлак между стария и новия град.

Сградата е решена в духа на класическата архитектура. В основното тяло се помещава основното хале с отворено пространство и оформя помещение тип галерия. Двете странични крила са симетрично разположени на основното и помещават информационен и билетен център.

Търсеното решение е за класическа сграда на автогара, запазване на морския дух и стилизиране на класически елементи в архитектурата. Постройката е предвидена в светло сив цвят с бели гипсови корнизи. Прозорците са решени като големи витрини с овална горна част и шпроси, характерни в класическата архитектура.

Използвани са естествени материали – гранит за областта на цокъла и цветарниците. При оформяне на пешеходните пространства са предвидени настилки с паваж, асфалт и естествен камък.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви