Свети Кирик и Юлита

„Идеята е стара и аз я намерих случайно при първия ми мандат като министър на културата през 2021г. И когато зачетох този документ, го четох както се чете любим роман, защото беше изключително вълнуващ. Този концепт за остров Свети Кирик и Юлита, създаден от 12 именити специалисти, начело с проф. Кандулкова, е бил граден доста дълго време. Целият концепт представлява 4 тухли хартия. Може да разгледате и електронен вариант и ви препоръчвам, защото той започва с една доста сериозна историческа справка за една от най-старите европейски цивилизации, която е била тук, до възможностите за осъществяване на Световен център за култура. И аз мисля, че това е напълно възможно.“

Така проф. Велислав Минеков започна да разказва за възможностите за осъществяване на амбициозния проект на остров Свети Кирик и Юлита пред общинските съветници в Созопол. Той обясни за срещите си с представителите на музея „Лувър“, френски министър на културата, Фондация „Халифа“ в ОАЕ, където също е бил създаден музей „Лувър“. Но най-важните срещи са били за възможностите за финансиране на това огромно по мащаб начинание. Проф. Минеков е поискал голяма сума от френското културно министерство и съдействие за получаване на европейски пари, както и от „Лувър“-а.

„Концесията, която ОАЕ плащат на Лувъра за музея там превишават годишния бюджет на Министерството на културата 15 пъти. От Фондация „Халифа“ са съгласни да помолят ръководството на Лувъра да помогнат на Созопол“, заяви бившият министър на културата.

„Сънувал съм този коцепт. Тук може да се случи нещо прекрасно“, каза професорът. Според него целият остров може да бъде добра възможност за целогодишно посещение. В момента там цари разруха. Унищожен е парапетът, който е ръчно кован във Виена, паркет, радиатори – всичко е ограбено. Минеков е направил запитване кой е допуснал тази разруха в огромен размер. Имало е два катера, които са нарязани и изхвърлени. Пътеката до граничната база е в много тежко състояние.

Получавал съм предложения за острова, някои от които смешни, други цинични, сподели Минеков. Според него там може да има само и единствено културен институт.

Имало предложение да се даде част от мястото за медицински хеликоптери, което е отказал.

Добрата новина е, че сградата е годна и може да се реставрира и консервира, защото няма нарушени носещи части. Това лято за последно там ще се извършват археологически работи, за които е осигурено финансиране от 200 хил.лв. „Разкопки там се правят от 1909г. Вече няма какво да се намери“, смята професорът.

До момента са отпуснати 60 хиляди лева за ремонт на два покрива на част от бившето рибарско училище и 240 хил. за други ремонтни работи.

Сега предстои да се направи задание за ремонтните дейности, за което ще се обяви международен конкурс за проект. Това ще отнеме време – 3-4 години, но при наличие на средства, ще се случи.

„Аз съм председател на инициативния комитет. В него влизат достойни лица, свързани с града, които са участвали в концепта и работят това да се случи. До тук преговорите са надеждни“, увери професорът.

ЮНЕСКО препоръчва на острова да е разположена техническата част на Центъра за подводна археология. В момента за охраната му се плащат всеки месец по 5 500 лева на гранична полиция. Водени са разговори охраната да се поеме от МВР.

„Предлагам да се измести цялото оборудване на гранична полиция да отиде в Атия, за да се използва цялото пространство за туристи. Това трябва да е изцяло на Созопол, не на някой друг“, каза Минеков и допълни: Всяко правителство от тук нататък трябва да се подсеща и то с нелюбезен тон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви