Гунаропулос.

В Созопол ще има статуя на световно известният художик Йоргос Гунаропулос. Това реши днес общинският съвет. Предложението е от внучките на художника, а идеята се реализира по проект на община Созопол и Музея „Гунаропулос“ в Атина.

 

Художникът е роден в Созопол през 1889г., а след това семейството му се е преместило в Атина. Внучките му Мария и Деспина даряват 8 оригинални картини на Йоргос Гунаропулос, които ще останат в художествената галерия като част от културно-историческото наследство на града.

 

В началото на месец юни, заедно с откриването на статуята,  ще бъде  открита и изложба, на която ще бъдат показани дарените картини.

 

Монументът ще бъде поставен на кръстовището на улиците „Аполония“ и „Албатрос“, като по този начин ще се създаде ново обществено пространство, което ще привлича туристи, обясни главният архитект Радост Георгиева. Той ще представлява статуя в цял ръст с естествени размери, като художникът ще бъде представен в поза за рисуване.

 

Предложението на администрацията за поставянето на тази статуя предизвика полемики на заседанието на общинския съвет. Съветникът Красимира Германова имаше съмнения относно мястото на монумента. Според нея неговото място е до родната му къща. Оказа се обаче, че не се знае къде е тя.

 

Повечето от съветниците не знаеха кой е Йоргос Гунаропулос.  Някои от тях не бяха наясно и какво ще представлява статуята.

 

 Гунаропулос е роден през 1889 година в Созопол и е шестото, последно дете в семейството. През 1904 година емигрира със семейството си в Гърция. Гунаропулос полага изпити и влиза да учи в Атинската школа за изящни изкуства.

В 1975 година Националната художествена галерия го награждава за огромния му принос към изкуството.


Гунаропулос
имал никален стил. Париж в началото на 20 век допринася за отказа му от академичността, но и от импресионизма и създаването на напълно личен маниер на рисуване, който не е лесен за класифициране и категоризиране.

Неговите картини са трансцендентни: безплътни форми, нарисувани с няколко линии, които се губят в мечтателни тонове на синьо, жълто-червено и лилаво. В творбите на Гунаропулос женски фигури, дървета, натюрморти с риби и стриди са съчетани с приказни поетични видения. Дори неговите портрети, направени с въглен или молив, имат мимолетния характер на сън. 

Като художник Гунаропулос е бил много продуктивен. Негови творби се съхраняват и излагат в музея Г. Гунаропулос, Националната галерия на Гърция, Art Foundation Telloglio на Аристотелевия университет в Солун и други публични и частни колекции.  Гунаропулос подписва творбите си с латински букви като G. Gounaro.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви