Кога се налага подмяна на водопроводни щрангове? Какви материали трябва да използвате?

Няма общоприето правило след колко години трябва да се сменят водопроводните тръби и щрангове. Защото това зависи до голяма степен от използваните материали, както и от консумацията и качеството на питейната вода. Все пак специалистите ни дават груба индикация за експлоатационния живот:

Поцинковани стоманени тръби: 30 години

Медни, композитни тръби (PEX, хромирана стомана): 50 години

Между другото, последните сега се използват почти изключително на закрито. За монтаж към къщата, т.е. в земята, също се полагат тръби от устойчива на корозия стомана или чугун.

Наблюдава ли се корозия?

Корозията също може да служи като индикация, че е време за смяна на хоризонтални щрангове. Тя може да стане забележимо при течове, например, когато от крана излизат метални части или парчета ръжда или питейната вода тече бавно и обикновено е жълтеникава до кафеникава на цвят.

Между другото, когато сменяте старите тръби, можете да ги оставите в стената, след като са изпразнени и надеждно разкачени. В зависимост от изискванията, новите могат да се поставят непосредствено до тях или там, където са необходими.

Също така, популярен тук е вариантът на окачена стена, зад която изчезват водопроводните тръби. От една страна, това спестява много мръсотия и отваряне на стената, а от друга страна, може да постави интересни архитектурни акценти с получените колони.

Ако старите тръби са все още непокътнати отвън, можете също да опитате да обновите вътрешността на тръбите. Тук цялата тръбна система се промива и почиства с кварцов пясък и се покрива с епоксидна смола отвътре.

Теоретично това може да удължи живота на водопроводите с десет или 15 години. Но методът в никакъв случай не е сигурен.

Епоксидната смола често не се прилага навсякъде, което от своя страна би трябвало да замъгли качеството на водата. На пазара се предлагат и прахообразни минерали, които също се използват за вътрешно почистване на тръби.

Но те не съществуват от много дълго време. Поради тази причина не могат да бъдат препоръчани на този етап за цялостно обновяване, което в най-добрия случай ще продължи няколко десетилетия.

Нова баня и смяна на хоризонтални щрангове

Всеки, който иска да ремонтира банята, по принцип е добре да смени и тръбите за питейна вода и канализацията.

В противен случай може да се окаже, че вашата прекрасна нова баня в един момент ще протече и ще отвори огромна беля. Ето защо е препоръчително при обновяване на интериора да се погрижите и за смяна на хоризонтални щрангове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви