Константин Бачийски
Константин Бачийски

„За да е успешна борбата срещу корупцията в България, трябва да я направим „забранително скъпа“ за корумпираните. Толкова скъпа, че никой да не е готов да плати цената“.

Това сподели на среща с бургазлии водачът на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, Константин Бачийски, който вече 12 години се бори успешно с порочни практики на национално и регионално ниво.

Бачийски разполага с разработена система на базата, на която може да бъде измерен индексът на ефективност на борбата с корупцията в отделните институции. Изготвената „стратегия“ ще гарантира защита на правата и интересите на гражданите и ще осигури добра среда за външни инвестиции.

Според кандидата за народен представител важна стъпка е приемането на нов закон за КПКОНПИ.

Той посочи като ключово условие за борба срещу корупцията въвеждането на законови поправки, които да регламентират десетгодишна забрана за заемане на общинска или държавна служба на служители, за които има доказателства, че са приели подкуп.

„Въвеждането на подобни санкции би накарало хората от обществения сектор да се замислят, преди да извършат такова нарушение на законите“, коментира водачът на листата на коалицията с номер 12.

По думите на Бачийски, в момента много знакови нарушители, които са генератор на корупция се чувстват безнаказани. „След проверките от КПКОНПИ много от проверяваните излизат чисти. Ето защо от трибуната на Народното събрание казах, че с досегашното си ръководство КПКОНПИ е създала много повече светци, отколкото Българската православна църква за последните сто години“, коментира още той.

Константин Бачийски е убеден, че ако в КПКОНПИ бъдат назначени хора, които да се борят твърдо срещу този обществен порок, то комисията ще заработи наистина и това ще има възпиращ ефект върху държавните и общинските служители.

Водачът на бургаската листа на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ предлага да се въведе задължително обучение в държавната и общинската администрация, за да могат работещите в тях да придобият истински умения за противодействие срещу корупцията. А всеки гражданин, който подаде сигнал за случай на корупция, трябва да е сигурен и да има гаранции, че ще бъде защитен и за него няма да има никакви последствия.

„Ако имаме мнозинство в следващото Народно събрание, ще можем да реализираме пакет от мерки, за да защитим обществения интерес и парите на хората ще отиват отново при хората, а не при двадесет души в държавата“, категоричен е Бачийски. Самият той през последните години стана вдъхновител на ключови промени в страната, обхващащи и борбата срещу корупцията.

Затова според него е от голямо значение кои ще бъдат хората в управлението на държавата и на местната власт, защото най-важни остават техните мотиви.  Дали искат да се борят срещу корупцията или искат да бъдат част от нея.

„На тези избори е важно да бъдат избрани политици, които наистина имат воля за борба срещу корупцията.“ – категоричен е Константин Бачийски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви