На 30-и март, четвъртък, от 19 часа, под палката на именития маестро Иван Кожухаров, на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде представена историята, разказваща за светостта на чувствата, вплели своята гибелна сила в една тъжна приказка за любов, ревност и изкупление – с операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди.

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще представят великолепните солисти, които ще изградят запомнящи се образи, в синхрон с оркестър, хор и балет, под палката на именития маестро Иван Кожухаров.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

Великолепен е артистичният каст на спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и стабилност във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. Поради заболяване, сопраното Aнна Дитри /Полша/, предвидена да пее в главната роля, няма да се представи на сцената на Операта на 30 май.

В образа Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева, която бе запомнящата се в ролята на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ през лятото на 2022 г., в рамките на грандиозния фестивал „Опера на светилището“.

Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато – с него Железчева си партнира по безспорно професионален начин на сцената на Бегликташ миналата година. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар.

Даниела Дякова ще бъде мистериозната и гадателка Улрика – респектиращото мецосопрано също бе част от звездния състав на „Бал с маски“, представена пред многобройна публика на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ през изминалата година.

Като двамата заговорници, които заплитат сюжетната интрига, бургаската публика ще види басите Делян Славов – като Самуел, и Диман Панчев – Том.

Баритонът Валери Турманов ще бъде Силвано, Любомир Тодоров – Главният съдия, а Милен Динолов – слугата на Амелия.

Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на „Бал с маски“, дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова — красиви и съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват. Пластиката е на Гриша Роглев.

Присъстващите на спектакъла на „Бал с маски“ ще бъдат развълнувани от драматичните отношения между героите, отразяващи греховните им желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване – под натиска на повелите на обществения морал.

Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби. Оперното произведение на Верди съдържа типичните за сценичното музикално изкуство тайнства, заговори, вътрешни борби, стремеж към изкупление – всичко това, вплетено в красив музикален разказ за силата на чувствата, за съдбовността на срещи, отношения, раздели.

Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне драматичния си блясък на сцената на Операта на 30 март.

Постановката е впечатляваща, синхронът, както и цялостният баланс между отделните свързващи звена в един мащабен спектакъл, са на висотата на най-претенциозните естетически критерии.

Представлението е аналог на житейския бал с маски, в който се съдържа целият спектър от емоции и чувства – разкъсващи съмнения, предателски тежнения, водовъртеж от страсти, чиста любов, белязана с обреченост, драматични развръзки.

Билети за спектакъла – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/bal-s-maski-07gthu4 и Eventiм – https://www.eventim.bg/…/drzhavna…/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви