При огромен интерес протекоха бизнес форумите, които водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net , част от Investor Media Group, организира в Бургас и Стара Загора на 21 март в хотел Приморец и 22 март в Парк – Хотел Стара Загора.

Експерти анализираха пазара на недвижими имоти в двата региона, като споделиха интересни и полезни данни и информация.

Гл. ас. д-р Мирослав Владимировпреподавател в Икономическия университет във Варна и член на УС на ЕРА България представи данни за движението на сделките и цените на имотите в Бургас. В черноморския град тенденцията за ръста на сделките през миналата година следва тенденциите в страната – понижаване през третото тримесечие на 2022 г. и в началото на тази година.

Като цяло темпът на ръста на сделките в България намалява по-бавно отколкото в другите страни от ЕС. А в Бургас цените на имотите са с най-нисък ръст в сравнение с другите големи градове у нас от 2015 г. насам. Според данни на Imoti.net средното поскъпване на жилищните имоти в Бургас през миналата година е 21,86% , като най-малкото поскъпване е в центъра, а най-голямото в кв. Възраждане. В реално изражение, като се вземе предвид инфлацията у нас, цените на жилищните имоти спряха да растат“, допълни Владимиров.

„Изграждането на болница „Сърце и мозък“ в Бургас се превърна в локален център, около който започна усилено строителство на жилищни и смесени сгради, както и на крайулични паркинги“ – заяви арх. Емил Бурулянов – председател на САБ в Бургас.

„Ж.к. Изгрев и ж.к. Славейков са водещите райони по отношение на новото строителство. А в кварталите Ветрен, Банево и Крайморие се оформят красиви комплекси от къщи“, допълни още той.

Красимира Димитровамениджър на офиса на Явлена в Стара Загора анализира профила на купувачите на жилища в региона.

Тя ги раздели в две основни възрастови групи и очерта техните предпочитания, като изводите са че купувачите на възраст от 25 до 45 години търсят предимно първи дом с площ повече от 100 кв. м. и по възможност не в центъра на града, докато купувачите над 45 години избират имот за инвестиция. Общото и за двете групи е интересът към селските имоти, който в най-голяма степен се е развил през миналата година.

Дискусията за предизвикателствата пред пазара на имоти тази година очерта основните рискови фактори – инфлация, лихвени проценти по ипотечно кредитиране, поскъпване на разходите за новото строителство, демографската криза и несигурната политическа обстановка у нас.

Д-р Николай Лазаровначалник Управление продажби в Пощенска банка детайлно запозна аудиторията с лихвените нива по жилищни кредити у нас и в страните от Еврозоната и ЕС като подчерта, че лихвите у нас са близки до тези на страните от Еврозоната.

Очакваме незначително повишение на лихвените проценти по кредитите, тъй като е нормално да има повишение на лихвите и по депозитите. Предстоящото ни влизане в Еврозоната ще донесе само позитиви на икономиката ни, но приемането ни в Шенген ще има голямо значение за инвеститорския интерес отвън“, каза Лазаров. 

Много богат на информация статистически поглед към състоянието и тенденциите на пазара на жилищни имоти представи и д-р Свилен Колевзам. Председател на НСИ.

На фона на повечето положителни данни прави впечатление информацията за намаляване на населението от 15 до 64 години с 19% спрямо преброяването преди 11 години.

„Средната работна заплата в страната е нараснала с 12,85, а в Бургас – с 11,3% и е 1377 лв., в Стара Загора – с 11,7% и е в размер на 1553 лв. Според индекса за цените на жилищата в България през 2022 г. ръстът на цените на съществуващите жилища е по-висок от този на новите жилища, което означава, че жилищата старо строителство са поскъпнали повече“, допълни той.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2023г. ще се проведат за осма поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2022 година. Социалната кауза на конкурса и форумите от проекта „Годишни награди на Imoti.net“ е в подкрепа на кучетата – водачи на незрящи хора и кучетата – асистенти на хора с диабет, аутизъм, двигателни проблеми, които се подготвят в училището на Фондация „Очи на четири лапи“.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“ и Областно представителство на Камарата на строителите в България – София.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви