Районна прокуратура – Бургас предаде на съд сирийските граждани Омар Аднан, Абдулах Абдулахед и Ахмад Муфид – непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи.

Те са обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус, с който бе отнет живота на двама полицейски служители в град Бургас.

Омар Аднан е предаден на съд за осъществяване на четири отделни престъпни деяния. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособен водач (Омар Аднан), с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства (колани).

Престъплението е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново – Бургас, както и в гр. Бургас. Престъплението в квалифицирано по чл.281 от НК.

То е извършено в съучастие с Абдулах Абдулахед и Ахмад Муфид, които също са привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

Омар Аднан е предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред.

Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в гр. Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на Автомагистрала „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас.

Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.23, ал.1 от НК. То е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъплението.

Омар Аднан е предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в гр. Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на Автомагистрала „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас.

Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.23, ал.1 от НК. То е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъплението.

Омар Аднан е предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си.

Престъплението е осъществено на 25.08.2022 г. То е квалифицирано по престъпление по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Горепосочените престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях.

Районен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 19.04.2023 г.

Припомняме, че Омар Аднан е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус.

Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви