Сеялка

Изборът на правилната градинска техника ще ни улесни в поддържането на здрава и богата на земеделски култури почва. Това е от важно значение още повече за по-големите площи, които не могат да се засаждат ръчно. За да се улесни работният процес, е необходимо оборудване с подходяща машина.

С нея ще се спестят много усилия, но също така и време на работа, тъй като работата ще се свърши по-бързо, но и по-качествено. Много е важен начинът на засаждане на културите, тъй като неправилният подход би довел до лоши резултати.

Най-добрият начин за засяване на семена е чрез разпръскване. Засяването трябва да се извършва на много добре обработена почва. След работа е препоръчително сеялката да се почисти от семената дори само с вода.

Какво представляват сеялките?

Сеялките са градинска техника, която се използва за лесно и бързо засаждане на семена, както върху по-малки площи, така върху по-големи. Те са предпочитан метод за засяване, тъй като спестяват време и усилия.

Предимството им е, че са оборудвани с контейнер, побиращ голямо количество семена, за да се улесни процесът на засаждане. Освен това са удобни за употреба, тъй като върху тях може да се упражнява контрол върху разпределението на семената на желаната площ. Ако не се използват сеялки, а семената се разпръскват например ръчно, те може да се разпръснат неравномерно.

Тази градинска техника има още едно голямо предимство – може да се използва през цялата година и дори през зимата за разпръскване на сол и пясък, така че да се обезопасят заледени пътища. Всичко това се случва с минимални усилия.

Сеялките са изработени от висококачествена пластмаса, която с устойчивост от напукване, а дръжката им е удобна за използване с една или две ръце.

Какви са видовете сеялки, които можем да изберем?

Ръчни сеялки

Ръчните сеялки са предназначени за употреба при по-малки площи, тъй като там не е необходимо да се разпръсква голямо количество семена. Те са оборудвани с малки контейнери, поради което са компактни и лесни за употреба. Поради това те са подходящи за употреба в оранжерии например. Предимството на ръчните сеялки също е, че може да се пренасят лесно от едно място на друго.

Колесни сеялки

За разлика от ръчните сеялки, колесните са предназначени за по-големи площи. Предимството им е, че са оборудвани с дръжки, от които може да се регулира количеството семена, което е необходимо да се разпръсне. Този тип сеялки са подходящи за употреба дори през зимата с цел размразяване на площи. Сеялката също така разпръсква семената само при движение напред, което възпрепятства предозиране върху определена площ.

Подобно на ръчните, колесните се пренасят лесно благодарение на ниското си тегло. Освен дръжка, ръчните сеялки разполагат и с капак, който възпрепятства разпръскване на материала, както и с колела за лесно транспортиране на семената.

Предимството при този тип сеялки е, че не е необходимо навеждане, за да се разпръснат семената.

Редови сеялки

Както става ясно от името им, редовите сеялки се използват за засаждане на семена в редица. Предимството на този вид сеялки е, че се осигурява равно разстояние между отделните семена. С тях също се спестява време и усилия, тъй като ръчно понякога трудно семената биха могли да се разпределят правилно в почвата.

Редовите сеялки се делят на едноредови, двуредови, триредови, четириредови и т.н. Предимството на четириредовите например е, че за кратко време се засяват цели 4 реда, но от друга страна усилията, с които сеялката трябва да се избутва напред, са много повече.

Ако трябва да се обобщи, най-подходящата сеялка зависи от това за какво ще я използвате, но най-вече от размера на площта, която ще обработвате. Във всеки случай сеялката ще спести много време и усилия, но и ще осигури равномерно разпръскване на семената без значение дали ще разпръсквате семена, пестициди или соли през зимата.

Сеялка

Източник на изображение: iStockphoto.com

***

Откъде да закупите сеялка или друга градинска техника?

Onlinemashini.bg е един от най-големите сайтове за хоби и професионални машини и инструменти в България. Предлага се богат асортимент от различни видове градинска техника, сред които сеялки, тороразпръсквачи, мотофрези, косачки, тримери, резачки и още много други.

Цените са конкурентни, а условията за закупуване на продукт са лесни. Онлайн магазинът предлага доставка до всяка точка на страната, а процесът на поръчка е изключително лесен.

Клиентите също така имат възможност да проверят своята пратка преди да я заплатят, както и да я вземат от удобен за тях адрес.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви