Неврохирурзи от УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака. Често тези пациенти се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза.

Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб.

Прегледите ще се провеждат с предварително записване на тел. 056894796 от 9 до 12 ч., от 20 до 24 март. Направление не се изисква.

За прегледите могат да се запишат всички пациенти, които имат болки в гръбнака или кръста, дискови хернии, претърпели са падане, битов инцидент, други травми, или автомобилна катастрофа. При определени хора дегенеративните промени в гръбначния стълб се появяват и с напредване на възрастта – т.нар. ошипяване.

Гърбът и гръбначният стълб са отговорни за правилната стойка и за защитата на гръбначния мозък, нервната система и леките движения на цялото тяло.

Затова при страдания в тази област човек често се чувства изморен, има затруднения в работата и в личния си живот. Болката може да бъде от разнообразен характер – остра, внезапна, периодична, да се появява при определени пози, при извършване на конкретни действия. Може да бъде в една област, но и да се разпространява към други части на тялото – например крайниците.

Освен болка симптомите може да включват още усещане за слабост, изтръпване или мравучкане по кожата.

За щастие повечето форми на болка в гърба се подобряват от само себе си: приблизително 50% от страдащите получават облекчаване на болката в рамките на две седмици, а 90% – в рамките на 3 месеца.

Обикновено по-младите хора (между 30 и 60-годишна възраст) са предразположени към болки в гърба, причинена от дискова херния.

По-възрастните – над 60-годишна възраст обикновено страдат от болка в гърба, причинена от износване на стави и междупрешленни дискове.

Има много рискови фактори, които засилват болката в гърба, като например напредването на възрастта, генетични фактори, рискове на професията, начин на живот, тегло, пушене, бременност и др.

Трябва незабавно да се свържете с лекар при следните състояния:

– Болка, появила се след инцидент (автомобилна катастрофа, падане от високо и др.);

– Болката в гърба е продължителна и се засилва;

– Болката в гърба продължава повече от четири до шест седмици;

– Болката в гърба се усилва и не отшумява след почивка и прием на болкоуспокояващи (като ибупрофен);

– Болката е много силна през нощта и от нея се събуждате;

– Болката в гърба е придружена от болки в корема;

– Организмът ви се отпуска и мускулите на краката омекват;

– Болката е придружена от всеобщо усещане за слабост и изтръпване в крайниците – краката или ръцете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви