„За всеки жив читател и всеки жив поет“ – под този девиз от 1999 г. всяка пролет на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията.

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия, да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия.

В Бургас той се чества от 2008 г. под егидата на областния управител на област Бургас.

Тази година проф. д.н. Мария Нейкова – областен управител – ще открие Световния ден на поезията на 21 март от 18 часа в Дом на писателя Бургас.

Организатори са читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Държавен куклен театър.

В бургаското издание на празника по традиция участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност. Участието в анонимния блиц-конкурс за написване на творба по зададена в момента тема може да донесе атрактивни награди на всеки.

На 21 март се отбелязват още няколко празника, между които Международният ден на кукления театър и, разбира се, настъпилата Първа пролет. Затова в честването ще вземат участие актьори от ДКТ Бургас и ТФ „Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева. Ще има и много цветя.

С цвете в ръка и вие можете да станете част от празника на поезията.

На 21 март 2023 г. от 18 до 20 часа „Кафе с автограф“ в Дом на писателя Бургас ще се превърне в място за вдъхновение и за общуване чрез поезия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви