Предното стъкло е пукнато
Предното стъкло е пукнато

И миниатюрна пукнатина в предното стъкло може да доведе до огромно главоболие за собственика на колата. Ако не се поправи навреме, тогава полученият малък „паяк“ от треперене и вибрации ще протегне лапите си в непредсказуеми посоки. Дотолкова, че ще бъде изключително трудно да преминете следващия технически преглед, без да прибягвате до подмяна на скъпата част. Има обаче начини да се минимизират последствията. Ето какво трябва да се направи незабавно, ако камъче пукне предното стъкло.

Липсата на т.нар. калобрани в повечето съвременни автомобили и изобилието от строителна техника по родните пътищата, превозваща какво ли не, доведоха до факта, че предните стъкла се превърнаха в консумативи. И това не е проблем, ако колата е застрахована по системата КАСКО . Но ако няма такава застраховка, тогава смяната на стъклото ще излезе „солено“.

Следователно е по-лесно да ремонтирате малката пукнатина, отколкото да смените цялото стъкло. Но и тук трябва да се побърза, защото дупчиците на стъклото се ремонтират, като се изчислява всеки сантиметър пукнатина. И колкото по-голяма става пукнатината, толкова поскъпва услугата и накрая може да стане безпредметна.

Но дори и в тази ситуация има трикове.

Основното нещо е да не отлагате, а да извършите необходимите процедури веднага след като предното стъкло на колата ви се сблъска с камъче.

Ако това се случи, първото нещо, което трябва да направите, е да отбиете отстрани на пътя или на крайпътен паркинг. Там, където е законно и безопасно да спрете, разбира се.

След това трябва да намерите парче тиксо или какъвто и да е друг вид лепенка и да запечатате мястото на повредата. Идеята е да го запечатате, така че в процеса на придвижване към сервиза възможно най-малко прах, влага и мръсотия да попаднат в отвора. Това е важно за по-нататъшната работа по ремонта на пукнатината.

И тогава дупчицата може да бъде елиминирана по няколко начина. Това може да стане самостоятелно или в автосервиз, където се занимават с подобни проблеми. За да се ремонтира качествено ветроупорното стъкло е необходимо мястото на пукнатината да се почисти и подсуши добре. Освен това „раната“ се запълва със специален състав и с специален инжектор. Той позволява да премахнете въздушните мехурчета от повредата, като ги замените с ремонтната смес.

След това заздравената дупчица трябва да се изпече под ултравиолетова лампа, след което да се полира. Като цяло операцията не е сложна, но са необходими определен вид инструменти и все пак – базови познания. Така че, по-добре е да се доверите на специалистите.

Както показва практиката, навременните мерки за локализиране на пукнатина значително намаляват разходите за неговия ремонт. И още повече за смяна на цялото предно стъкло . Но от малка точка в ъгъла, пукнатините могат да се разпространят по цялата площ на стъклото доста бързо. Като цяло не отлагайте ремонта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви