Районен съд – Бургас съвместно с Общинския съвет по наркотичните вещества с подкрепата на Окръжен съд – Бургас организираха форум посветен на вредното влияние от употребата на наркотични вещества и наказателната отговорност на наркозависими лица.

Инициативата бе част от информационната кампания „Дни на отворени врати“ на съда и бе адресирана до младите хора, с цел информираност и превенция относно този обществен проблем, който засяга здравето и живота.

Ученици от четири бургаски гимназии – ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, АЕГ „Гео Милев“, ПГРЕ „Георги С. Раковски“ и ПГЕЕ „Константин Фотинов“ се включиха в дискусиите.

Модератори бяха районният съдия Анатоли Бобоков, инспектор Сабина Колева от 5-то РПУ, Пламен Атанасов, ръководител на Терапевтичен център „Рето-Надежда“ и Мария Атанасова, управител на Сдружение „Взаимопомощ на съзависими“.

Във форума се включиха председателят на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, окръжният съдия Боряна Димитрова и съдия Мая Стефанова, член на ОСНВ. Специални гости бяха Мая Казанджиева, Директор дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас и Яница Куманова, Ст. Експерт в РУО – гр. Бургас.

„Наркотиците убиват. В съдебната ни практика се налага да се срещаме все по-често с млади хора, които са потърпевши дори само от една проба. И нас, като магистрати и родители, ни боли, когато посещаваме почти ежедневно Центъра за психично здраве „Проф.д-р Иван Темков“ – Бургас, където трябва да приложим принудителни медицински мерки.

Затова е нужно да говорим за този проблем. Това ни мотивира да изберем именно тази тема за Ден на отворени врати на съдебната институция. Днес, ние се опитваме да насочим вниманието на младите хора към мисленето и вземането на решение в правилната посока, а именно да не употребяват наркотици“, каза председателят на Районен съд – Бургас, Евгени Узунов.

През 2022 г., в Районен съд – Бургас са постъпили 88 дела за престъпления с предмет наркотични вещества и прекурсори. Общо за разглеждане през периода са били 111 производства по чл. 354а, ал. 3, ал. 4, ал. 5 от НК, за производство и държане на наркотични вещества с цел разпространение. Близо 650 дела е разгледал Бургаският районен съд по Закона за здравето.

„Превенцията започва именно от нашето бъдеще – младите хора. Убедена съм, че поставяме основите на една съвместна инициатива, която да породи много добри практики, ние, от Община Бургас и съдебните институции. Поздравявам и подкрепям работата на експертите от Общинския съвет по наркотични вещества“, каза Мая Казанджиева.

Един от модераторите във форума, Пламен Атанасов, говори пред младите хора за своята зависимост от наркотичните вещества и пътя, който е изминал, за да се пребори.

„Аз бях стигнал до положение на непоносимост. Усещах как умирам. Дори се опитах да сложа край на живота си със свръхдоза наркотици. Една цигара носи временно удоволствие, но погубва човешкия живот. Моля Ви, не опитвайте! Много от хората, които са зависими, не оцеляват“, емоционално разказа за пътя на изцелението Пламен Атанасов от Терапевтичен център „Рето-Надежда“ в гр. Бургас.

Допълнен от Сабина Колева, инспектор в 5-то РПУ, те пресъздадоха до какво води употребата на наркотични вещества, отключването на психични заболявания, психичната и физиологична зависимост.

Мария Атанасова от Сдружение „Взаимопомощ на съзависими“ разказа на учениците за осъзнаването, приемането от близките, подкрепата, пътя на изцелението. Тя представи на публиката симптомите, които проявява едно лице под въздействието на наркотични вещества.

„Моето дете ми казваше – живеех, за да употребявам, сега употребявам, за да живея“, просълзи присъстващите майката на наркозависим, разказвайки за манипулациите и зависимостите.

Съдия Узунов и съдия Бобоков представиха наказателната отговорност, която се носи за държането и разпространението на наркотични вещества, състави на престъпленията, които се съдържат в Наказателния кодекс.

Дните на отворени врати на Районен съд – Бургас продължават с дискусии и срещи с третокласници от ОУ „Александър Г. Коджакафалията“ и организиране на Симулативен наказателен процес, съвместна инициатива с Окръжен съд – Бургас и Младежки международен център – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви