Американски дрон

Съединените щати възобновиха полетите на разузнавателни дронове над района на Черно море след прехващане на руски изтребител, съобщи „Ройтерс“, като цитира свои източници.

Инцидентът стана във вторник, което доведе до свалянето на американски разузнавателен дрон. RQ-4 Global Hawk в петък извърши мисия в региона.

Представители на Пентагона многократно подчертаха тази седмица, че инцидентът няма да спре Вашингтон да изпълнява подобни мисии.

Все пак свалянето на американски безпилотен самолет MQ-9 във вторник беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна, влошавайки и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва, тъй като и двете страни публично обмениха вина.

Русия отхвърли обвиненията на САЩ, че нейните два изтребителя Су-24 са действали безразсъдно около безпилотния американски самолет и вместо това обвини „рязкото маневриране“ на дрона за катастрофата.

Припомняме, че Пентагонът публикува видео в четвъртък, показващо руски изтребител Су-27, който се приближава много близо до дрона и изхвърля гориво близо до него, в това, което американски служители казаха, че е очевиден опит да се повреди американският самолет, докато лети.

Той също така показа загуба на видео емисия след друга близка руска маневра, която според Пентагона е резултат от сблъсък на руски самолет с дрона. Видеото завършва с кадри на повреденото витло на дрона, което според Пентагона е причинено от сблъсъка, правейки самолета неизползваем и го кара да се разбие в дълбоки води.

Междувременно украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 11 от 16-те дрона „Шахид“, атакували Украйна тази нощ, съобщава в.“Украинска правда“. „

Руските нашественици атакуваха Украйна с дронове камикадзе иранско производство „Шахид-136“ и „Шахид-131″. Нападението беше извършено от две посоки – от източното крайбрежие на Азовско море и от Брянска област на Руската федерация“, докладва командването на украинските военновъздушни сили в „Телеграм“.

Били са унищожени 11 безпилотни летателни апарата в централните, западните и източните области на страната. Украинските ВВС съобщиха и че общо 16 бойни дрона са атакували Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви