Молдова преименува езика си на
Молдова преименува езика си на "румънски"

Парламентът на Молдова гласува днес закон, съгласно който изразът „молдовски език“ ще бъде заменен с израза „румънски език“ в цялото законодателство на Република Молдова. Това предаде агенция Молдпрес, цитирана от БТА. Стъпката има за цел да разреши спора дали езикът, който се говори в страната, е „молдовски“ или „румънски“.

Законопроектът е приет съгласно решение на Конституционния съд от 2013 г., посочва Молдпрес. Против законопроекта бе проруската комунистическа партия, отбелязва АП. Управляващата Партия на действието и солидарността внесе този законопроект, за да приведе законодателството в съответствие с решението на Конституционния съд. Според него декларацията за независимост на Молдова има по-голяма правна тежест от конституцията. Декларацията определя румънския език за официален език на страната

В срок от 30 дни от влизането в сила на закона държавните органи, компетентни да приемат, одобряват или издават нормативни актове, ще направят необходимите изменения. Същевременно националният празник „Нашият език“ вече ще се нарича „Румънски език“. Ще бъдат заменени и изрази като „официален език“, „държавен език“ и „майчин език“, информира Молдпрес.

Депутатите комунисти и социалисти издигнаха лозунги в парламента, за да изразят несъгласието си със закона, посочва АП.

Министерството на външните работи на Румъния приветства решението на молдовския парламент, предаде агенция Аджерпрес.

„Приемането на посочения закон има дълбоко символично значение. Той възстановява научната истина за наименованието на официалния език на Република Молдова. И потвърждава статута на румънския език като официален език на Република Молдова. Законът също така потвърждава езиковата, историческата и културната общност между Румъния и Република Молдова“, посочва министерството на външните работи на Румъния. Според съобщението на румънското МВнР приемането на този закон „демонстрира зрелостта на молдовското общество и придържането му към ценностната сфера, на която се основава Европейският съюз“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви