Австрия е против забраната на ДВГ
Австрия е против забраната на ДВГ

Австрия е поредната държава, която е против подготвяната от ЕС забрана за продажбата на нови автомобили с ДВГ. Австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Kronen-Zeitung, се обяви против тази забрана. Според него по отношение на съдържанието на целта за опазване на климата, въпросът е в начина и решението е в иновациите и прогреса.

Според Нехамер е „грешка“ да се остави двигателя с вътрешно горене. Защото тогава следва отказ от „предимството на ноу-хау“ и ще се влезе в нови зависимости. Зависимостта от Китай като производител на слънчеви панели, например, вече е основен проблем.

Наскоро министрите на транспорта на 7 държави – Германия, Италия, Чехия, Словакия, Полша, Румъния и Унгария се срещнаха в Страсбург. Те дискутираха промени в забраната на ДВГ от 2035 г. Не само спирането на ДВГ провокира разделение на страните в ЕС. Новият екологичен стандарт Евро 7, който трябва да влезе в сила през 2026 г., също среща отказ от тези държави.

Австрия няма собствена автомобилна индустрия, но има много важни компании доставчици, като Magna Steyr в Грац. Там се произвеждат и автомобили на други компании по договор.

Същевременно проучване, поръчано от Австрийският клуб за мобилност, показа настроенията на хората в страната относно планираната забрана за нови регистрации на автомобили с ДВГ в ЕС от 2035 г. Резултатът е следният: 65 процента са категорично против забраната на ДВГ. Само 22 процента от анкетираните смятат такава идея за добра, а 13 процента не са решили.

Бернхард Визингер, ръководител на групата по интереси на ÖAMTC, казва: „Първото представително проучване в Австрия ясно показва, че няма мнозинство сред населението за забрана на ДВГ. Всъщност няма такова и в правителството и възниква въпросът защо министърът на транспорта иска да гласува за забраната на двигателите с вътрешно горене в Съвета на ЕС.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви