Производството на кокаин отбелязва рекорд
Производството на кокаин отбелязва рекорд

Производството на кокаин достигна рекордни нива с възстановяването на търсенето след Covid локдауните, сочи нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи, че отглеждането на кока се е увеличило рекордно с 35%. Разкритията предполагат още съществуването на нови хъбове за трафик в Западна и Централна Африка.

Докладът отбелязва още, че трафикантите ползват международни пощенски услуги по-често, за да изпращат наркотици на потребителите. Европа и Северна Америка са най-големите пазари за кокаин, следвани от Южна и Централна Америка и Карибите.

Глобалният доклад за кокаина изтъква още, че производството се увеличава в резултат на експанзията на отглеждането на кока. Както и – на подобренията в превръщането на коката в кокаин на прах. „От 2019 г. ролята на Африка, по-специална Западна и Централна, като транзитна зона за пазарите в Европа, се е увеличила значително“.

Докладът казва още, че Covid-19 е имал „разрушителен“ ефект върху наркопазара. А търсенето на кокаин е намаляло със затварянето на нощните клубове и барове по време на пандемията. „Но най-новите данни показват, че този спад е имал малко влияние върху дългосрочните тенденции. Глобалните доставки на кокаин са на рекордни нива“.

Залавянето на пратки обаче също се е увеличило – с по-голямо темпо от ръста на производството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви