21 български плажа са кандидати за отличието „Син флаг“. Само едно яхтено пристанище е подало своите документи за кандидатстване.

„Син флаг“ е една престижна световна награда, с която се отличават най-добрите плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове. Това е един екоетикет, с който се отбелязва реномето на всяка държава за развитие на туризма и е доста търсен във всички страни. Критериите са групирани в 4 категории“, заяви председателят на Българското движение „Син флаг“ Станимир Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Към настоящия момент отличените през 2022 г. са 18 български плажа и едно яхтено пристанище. През тази година имаме три нови кандидата.

„Екоетикетът се защитава всяка година. На проверка подлежат всички плажове и пристанища през целия сезон. Визитите може да бъдат оповестени или изненадващи. Флагът може да бъде отнет при неизпълнение на критериите“, каза още Георгиев в ефира на „България сутрин“.

Заседанието на международното жури в Копенгахен ще се проведе през април, а до края на месеца очакваме резултатите за отличените.

bgonair.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви