Министър Димитров и екип на Министерството на туризма се срещнаха с представители на Обединение “Бъдеще за туризма”, за да обсъдят актуални въпроси, свързани с проверките, които се извършват срещу нелегалните екскурзии и сивия сектор в туризма.

От сдружението на туроператорите изразиха удовлетворение от започналите проверки, насочени срещу нелоялните практики и нелицензираните фирми, които оперират като туроператори и лицата, упражняващи професията екскурзовод.

В разговора бяха коментирани нерегламентирани действия, които влизат в разрез с нормативната уредба.

Министър Димитров се ангажира да постави посочените проблеми пред МВР и други институции като КЗП и НАП, които проявяват активност при проверките.

“Аз съм обещал прозрачност на сектора и нито един сигнал няма да потъне”, заяви министър Димитров.

Представителите на Обединение “Бъдеще за туризма” поискаха разширяване на обхвата на проверките и извън автобусния превоз. Те предупредиха, че “при организирани пътувания в далечни дестинации има много по-драстични нарушения”, по думите им.

Като пример посочиха пътувания, свързани с пакети за йога и други духовни практики, които могат да стигнат и до 20 хил. лв., за поклоннически туризъм, свързан с различни църковни групи, фотопленери, гурме турове и други подобни пътувания, които се осъществяват от клубове по интереси, различни организатори или дори екскурзоводи, които нямат лиценз за извършване на туроператорска дейност.

Те алармираха, че масово автобусни фирми, притежаващи само лицензи на превозвачи, също оперират като туроператори.

Бяха обсъдени детайли по извършването на проверките. Министър Димитров и експертите от МТ се съгласиха, че за улеснение на бизнеса е необходимо да се изработи методология преди активния сезон и се ангажираха да предприемат необходимото.

Друга важна тема във фокуса на срещата бе въпросът за кадрите и адекватното обучение на учениците, за да останат привлечени и мотивирани в сектора. Според ОБТ трябва да се наблегне и на предмет като географията.

Да се издигне престижът на професиите в туризма, засилване на дуалното обучение в професионалните гимназии по туризъм и застъпване на всички професии по веригата в процеса на обучение е от изключително значение, подчертаха представителите на бизнеса.

Министър Димитров заключи, че всички трябва да обединят усилията си, за да се издигне престижът на професиите в туризма и да се създаде нов образ на сектора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви