Русия повишава срока за дължителна служба
Русия повишава срока за дължителна служба

В Държавната дума беше внесен законопроект за повишаване на минималната и максималната възраст за задължителна военна служба в Русия. Това съобщи Интерфакс. Предложението предвижда поетапно повишаване на минималната възраст за военна повинност от 18 на 21 години до 2026 г. То предвижда и незабавно увеличаване на максималната възраст от 27 на 30 години.

От следващата година новобранците ще бъдат призовавани на 19-годишна възраст, а от 2025 г. – на 20-годишна възраст. Ако някой иска да се присъедини доброволно към армията на 18-годишна възраст, той ще може да го направи.

Горната граница, от друга страна, ще бъде повишена директно на 30 години, без междинни етапи.

През декември миналата година министърът на отбраната Сергей Шойгу вече обяви, че се готвят промени във възрастта за задължителна военна служба. Наблюдателите обясниха това с планираното увеличаване на руските въоръжени сили от сегашните 1,15 млн. на 1,5 млн. войници.

Независими медии изтъкнаха, че новите разпоредби биха могли да доведат до около 300 000 допълнителни наборни войници в армията поради разликите в броя на населението сред различните години на раждане.

Официално Русия не изпраща наборни войници на война, но те изпълняват задачи по охрана на вътрешността на страната, посочва ДПА, цитирана от БТА. Ройтерс обаче припомня, че през септември Москва анексира четири района в Украйна, превръщайки ги по този начин в своя територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви