Донев: Не таван на цени, а таван на надценки
Донев: Не таван на цени, а таван на надценки

„Няма да има таван на цените, а на надценките“, каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края на церемонията на наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. „Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха. Породиха се други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние“, добави той.

Премиерът Донев изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги. Тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител, съобщи БТА.

Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига. А именно: от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват търговски вериги, до щанда. За да се види къде са най-големите надценки.

„Трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките й проявления“, каза още Донев. „Тя има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия“. Това изтъкна служебният премиер.

Според Донев всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

„Сивата икономика е като хищно цвете. То вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с недобрите условия на труд, при които се трудят българските работници, обхванати от сивия сектор“, коментира още Гълъб Донев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви