Андрей Рунчев

С общинския лидер на ГЕРБ – СДС и кандидат-депутат Андрей Рунчев разговаряме за важни за Бургас и държавата въпроси, които ще отстоява в следващото Народно събрание.

Господин Рунчев, нови избори 5 -ти за две години. Как тръгвате сега към тях? Можеше ли да се избегне това?

За голямо съжаление е така -пак на избори. Можеха да се избегнат. Ние, като една отговорна партия с нашите партньори от СДС в 48 НС предложихме, като първа политическа сила излъчихме експертен кабинет с министър председател. Само няколко гласа не ни стигнаха да имаме редовно правителство тогава. Причините са ясни. Но този път се надявам това да се случи.

Основната ни цел е да убедим хората в тази кампания, да ни дадат своята подкрепа за да имаме самочувствието да предложим състав на правителство в следващия парламент, което ще бъде одобрено и гласувано. Задачите са много, а време няма и е време да има редовен кабинет.

Вие предложихте тогава личност, която не е партийно обвързана. Защо, според Вас, останалите депутати от другите партии не ви гласуваха пак доверие?

Ние се надявахме, че диалог ще има- независимо от нашето политическо противопоставяне Беше взето решение и от изпълнителната комисия и сведено до нашата група, да се излъчат равно отдалечени личности, всеки отделно експерт в проектокабинета, който мислехме да създадем.

Излъчихме за министър председател един реномиран човек в своята област професор Габровски. Но може би поради факта, че е предложено от ГЕРБ не гласуваха. Нямаха сериозни аргументи, нямаше и как да направят такива при положение, че всеки от предложените в кабинета лица е специалист в своята област. Без партийни кадри бяха всички избраници.

Искахме да получат широка обществена подкрепа за да има кабинет. Получи се обществената подкрепа, дори хора, които ни критикуват бяха доволни от избраните лица, но на инат не гласуваха подкрепа за този кабинет и не се случиха нещата. Същите тези хора, които направиха на инат, не можаха да посочат нито хора за друг кабинет, нито имаха някакви идеи и политики -нищо. Ако бяха представили, защо да не ги подкрепим, стига да е рационално предложение.

Вие, като зам., председател на транспортната комисия успяхте ли да реализирате нещо от приоритетите, които предварително обявихте?

От дълги години се занимавам с транспорта, дори в община Бургас това правих основно. Смятах, че ще имаме повече време и хоризонт да поработим, но за съжаление и самата комисия нямаше толкова чести заседания в които да направим това.

Спомням си още, че първото заседание, нашият председател, който беше Георги Свиленски ни помоли да не гледаме закона за движение по пътищата, който е един от най-проблемния закон. Но така или иначе част от идеите на колегите, лично моите приоритети бяха да погледнем сериозно на този закон, защото в него има много слабости и неща, които да се изчистят, а и всеки закон сам по себе си работи във времето, което е предложен, гласуван, променян, изменян.

Нуждите се появяват обаче в последствие. Аз имам един ангажимент, който съм поел към местните организации за хората с увреждания относно така нашумели проблеми с ТЕЛК. Успяхме да го решим в последните дни на НС. Сега хората няма да чакат отново да преминават ТЕЛ, когато им изтече и да губят всичките си социални придобивки, вкл. Пенсиите за инвалидност. Ясен е проблемът с тези комисии -доста време им отнема, рядко се събират.

Друг ангажимент, който съм поел е свързан с моята бивша работа в Община Бургас. Наредбата, която имахме за хората с увреждания в община Бургас обособихме персонални парко места за тежко боледуващите. Направихме облекчения за паркиране на хора, които действително са в тежко състояние и имат нужда от това решение.

С тези хора говорихме по проблема и това трябва да бъде заложено в закона, защото сега липсва, а всяка отделна община да го приеме в своите наредби за да се случи. Това е добро решение, тъй като там шанса за злоупотреба е много малък. Това ще залегне в закона за движение по пътищата и ще залегне в тези алинеи, които касаят правата на хората с увреждания.

Тези хора са ми гласували доверието си и ако съм в следващия парламент ще го поставя, като приоритет номер едно.

Надяваме се този път да няма инати, защото все пак става въпрос за хора с увреждания?

Да и аз така мисля. Смятам, че ще намеря лесно подкрепа и в самата комисия и сред колегите в парламента.

Говори се и вие казвате, че Бургас е бил ощетен от последното правителство? Какво имахте предвид? Има ли замразени, отхвърлени проекти, които очаквате да се приемат, възобновят?

Голяма тема на която даваме гласност и използваме моменти, като срещи, дори сега с наши симпатизанти коментираме темата. Изпратили сме 28 проекта за Бургас, докато беше правителството на Промяната и получихме отказа за всички. Те просто не бяха техен приоритет.

Посочете някои от тях. По-важните?

Училището в Сарафово, допълнителния корпус, който ще се изгражда към Френска гимназия. Онзи ден от сегашния кабинет беше взето решение, че тези средства ще бъдат заложени в плана за възстановяване.

Друга тема е откриването на Кръвен център. И това беше отказано въпреки, че нашият регион има голяма нужда от такъв. Най-близкия е в Стара Загора. Говорейки за Бургаска област трябва да знаем, че населението зимата е едно, но лятото няколко кратно надвишава бройката си по обясними причини.

Надяваме се, че Северния обход вече ще заработи. Това можеше да е сторено вече. Имаше възможност да се случи миналото лято. Не пожелаха да дадат засилен ход на строителните дейности тогава,  не знам защо, но е факт, че държавата забави нещата.

Нещо по-лошо. Миналата година Бургас спечели 0% с държавно финансиране. По проекти нула. Същевременно Бургас спечели 3 проекта с Европейско финансиране. Това може да се тълкува, че сме добри за Европа, но за България не. Държавата по време на Кирил Петков беше пренебрегнала тотално Бургаски регион.

Обичам да казвам още нещо. Когато имаха свое правителство, депутатите на Промяната веднъж не си сложиха строителна каска да открият някакъв обект в Бургас и регион.

При управлението на ГЕРБ не беше така. Всеки един депутат си носеше по една строителна каска в колата, защото постоянно се откриваха нови и нови обекти. Налагаше се да правят първи копки. Това са очевадни факти, които никой не може да отрече.

Със същите ли тези проекти тръгвате, като приоритети за новия Парламент?

Ние обичаме да казваме, че в едно с националната програма винаги имаме и регионална. За голяма радост нашият проект за детската болница е на път да се осъществи. Университетска детска болница, тъй като за национална предстои още да изберат място в София. Ще бъде много модерно съоръжение. Тук сме на етап -избор на изпълнител и се надявам, че скоро започва изграждането.

Другите регионални приоритети те си стоят от последните избори -четири лентови пътища, в момента реално действие има по пътя за Айтос. Но за Царево, Средец и Малко Търново -нищо.

Смело можем да заявим относно програмата за енергийна ефективност, която е наша и санирането, където се очаква с нетърпение, че ще направим всичко възможно за бързо и ефикасно развитие. Подадените заявление за саниране на блокове са над 250. За жалост средствата няма да стигнат за всички блокове, но ние с едно решение в последната седмица на НС дадохме мандат на правителството и по-специално на министър Пеканов, който се занимава пряко с плана за възстановяване и устойчивост, да направим отпит за предоговаряне с ЕК , въпреки, че документа е решен, затворен, подписан, но все пак важни са нуждите на хората. Ще опитаме да направим всичко възможно.

Виждаме, че има проекти заложени от Кирил и Асен, които са с отпаднала необходимост. Ще искаме да се преразгледат и част от тези средства да бъдат пренасочени към енергийната ефективност, защото тя е много важна, работеща и задоволява нуждите на част от населението.

Пестят се средства от топлоенергия, по-добри сгради и всички други неща, които са съпътстват едно саниране. Вторият вход -изход за Меден рудник ще ни е залегнал, като един от първите приоритети. Много е важно. Има нужда, а нещата се позабавиха. Чакаме едно РИОСВ, защото там се преминава през едни влажни зони, които са защитени. Надяваме се, че нещата ще приключат добре.

Важен е моментът с липсата на полети през зимното време от летище Бургас. Вече и нашите кметове повдигнаха въпроса и в НС беше разискван, в комисията по транспорт също.

Разговаряхме със служебния министър на транспорта. Както знаете там концесията беше удължена с още 5 години. Летището гарантира инвестициите, които ще направи, но всичко това не достига до нашите съграждани, именно хората, които трябва да използват тези полети. Това ще ни е основен приоритет също.

Има способи и механизми с които и държавата може да въздейства върху концесионера и срещи с превозвачи.  Можем да предложим много – балнеолечение, култура, природа и смятаме, че туристи от Европа могат да намерят повод за посещение на Бургас и регион зимно време. А и наши съграждани да пътуват, като истински европейци удобно и да имат достъп до много летища.

Искаме да улесним пътниците да пътуват до различни дестинации, дали по бизнес, дали по обучение, здравеопазване и най-вече туризъм.

Накратко, Вашата прогноза за изборите? Колко депутати от Бургас ще влязат в НС, колко ще бъдат депутатите на ГЕРБ-СДС и ще може ли да направите правителство?

Работим за да сме отново първа политическа сила на национално, регионално и конкретно за град Бургас нива. Надяваме се на по-добър резултат. Предпоставките ги има. Последният път   успяхме да спечелим 4 мандата, а тази кампания числото да се увеличи. Мисля, че има възможност да се състави правителство.

Призовавам хората да излязат и гласуват, независимо от факта, че са малко обезверени от тези постоянни избори. Смятам, че е важно всеки да даде своя глас и съм убеден, че ако сме първа политическа сила, този път с Божията помощ ще успеем да съставим кабинет.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви