Акции на банки се сринаха
Акции на банки се сринаха

Акции на банки по света се сринаха въпреки уверенията от президента на САЩ Джо Байдън, че американската финансова система е в безопасност. Това предаде Би Би Си. Спадът в стойността на ценните книжа идва, след като Байдън обеща да направи каквото е необходимо, за да защити банковия сектор след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Инвеститорите обаче се опасяват, че други финансови институции също могат да пострадат. И това доведе до рязък срив в цените на акциите в глобален мащаб.

В понеделник испанската „Сантандер“ и германската Комерцбанк преживяха спад на акциите си в един момент от над 10 процента.

Поредица от по-малки американски банки понесоха още по-сериозни загуби. Въпреки че уверяват клиентите си, че имат достатъчно ликвидност. Нестабилността доведе и до спекулации. Чу се, че американският Федерален резерв ще спре плановете за продължаващо повишаване на лихвените проценти. Това – с цел овладяване на инфлацията.

Основните фондови индекси на Уолстрийт стабилизираха в понеделник, банковите акции останаха под силен натиск от продажби. Акциие на сравнително малки кредитни институции отбелязаха сериозни сривове. Например тези на First Republic Bank паднаха с 61,8%, на Western Alliance Bancorp – с 47%, на PacWest Bancorp – с 21% и на Zions Bancorp – с 25,7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5,8%, на Wells Fargo & Co. – с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co – с 1,8%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви