С мен се свързаха притеснени рибари от това, че поминъкът им е все по- застрашен от изчезване. Оказва се, че според действаща заповед на министъра на земеделието от февруари миналата година, те имат забрана за улов с мрежи до 2 км от брега.

Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов в социалните мрежи.

„От години в Бургас се опитваме да запазим този труден занаят за местните хора. Строим малки рибарски пристанища и пристани, които за кратко време се напълниха с плавателни съдове и местата дори вече не достигат.

Въвели сме ниски такси, за да ползват добрите условия и да съхраняват лодките си там. Направихме и работилница за малки плавателните съдове, а част от рибарите работят и като екскурзоводи в туристически комплекс „Ченгене скеле”, като разказват на туристите за древния рибарски занаят.

И докато заедно с рибарите полагаме неимоверни усилия не само да съхраним този специфичен за Бургас и региона поминък, но и да го покажем пред гостите, се оказва, че е почти невъзможно те да практикуват риболов! Защото нали си представяте как малък плавателен съд ще може да извършва риболов на толкова голяма дълбочина? И колко ефективен ще е уловът?“ , пише кметът.

Той изразява надежда, че най-после ще дойде време, когато все по-малко ще се коментират куриози и повече ще говорим за общи идеи не за спасяване, а за развитие.

Иначе усилията са безсмислени“ , завършва Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви