Безсрочен протест на земеделците от Северна България
Безсрочен протест на земеделците от Северна България

Зърнопроизводители от областите Велико Търново, Русе и Плевен започнаха безсрочен протест с настояване да се спре безмитният внос на украинско зърно и да бъде отложен стратегическият план в земеделието. Над 50 трактора и комбайни бяха изкарани от земеделските производители и за кратко по обяд с автоколона от земеделската техника беше блокирано движението по пътя Русе – Плевен между свищовските села Горна Студена и Овча могила.

От земеделие никой не е прокопсал. А сега става още по-трудно с вноса на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. И с новите изисквания на българския стратегически план в земеделието. Това заявиха протестиращите зърнопроизводители от малки и големи земеделски кооперации в централна Северна България.

Те изкараха тракторите си в знак на безсрочен протест. Беше приета и протестна нота до служебния земеделски министър и до правителството.

Координаторът на протеста и председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово Димитър Димитров: „От днес нататък продължаваме да защитаваме интересите си. Техниката остава на място. Докато не изпълнят исканията – да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция и стратегическият план. Ако не могат да го спрат, да го отложат за година-две. Ние, като земеделски производители, няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите. Без субсидии ние не сме конкурентоспособни на европейския пазар“. Това са причините за започналия безсрочен протест.

Вносът на украинско зърно прави българските земеделски кооперации неконкурентноспособни, затриват ни. Това заяви Генчо Генчев от земеделската кооперация в русенското село Кривина:

„Смъкнаха се цените, сринаха се пазарите, какъв е да е проблемът. Тези земеделци за какво мислиш са излезли?! Има хора, които не са си продали зърното, теглили са кредити, за да си покрият другите разходи. Сега трябва да се бесят. Ние изпълняваме европейски директиви, пръскаме с това, торим с другото. А накрая какво – те вкарват украински неща, и слънчоглед, и всичко е така. Защо никой не се замисля какво яде тази нация?

Стратегическият план са го мислили хора, които не са ходили на полето.

Аз разбрах, че трябва да се оре февруари месец, как ще се оре, сега е нулева серия. Това са глупости на търкалета. Не зная как ще се оправям, ще се събираме да умиваме, да решаваме. Не зная“.

И да умуваме, изход не намираме защо изкупните цени на слънчогледа и пшеницата са паднали двойно преди украинския внос. И не можем да си покрием себестойността на продукцията. Това коментира Любен Данаилов от земеделската кооперация от плевенското село Козар Белене:

„Сметките показват, че ще бъдем на загуба, тъй като изкупните цени паднаха много. Благодарение на нашето правителство, което вкара слънчогледа и пшеницата от Украйна на ниски цени. При тези изкупни цени ние сме на пълна загуба. Преди украинския внос пшеница беше около 70 ст. и нагоре, слънчогледът беше някъде около 1,20 лв. Сега изкупните цени за пшеницата са 45 ст., слънчогледът мисля, че е около 80 ст. Не можем да покрием себестойността при тези цени, тъй като се вдигна цената на торовете особено – тройно и четворно. Амониевата селитра от 600 лв. отиде на 1200 лв. Останалите торове също се вдигнаха, вдигнаха се и препратите и семената. Първата година, може би, ще устискаме, ама за следващата, започнахме със заеми да работим“.

Започналият безсрочен протест на зърнопроизводителите от Северна България се подкрепя и от търговци на земеделска техника.

Румен Дечев е представител на една от най-големите фирми за търговия със селскостопанска техника и коментира:

„Тук съм да подкрепя земеделците, защото аз лично от януари месец не съм продал нито една машина. И нещата са свързани, не са ударени само те. Ударени сме и ние като индустрия, като търговия и бранш. Защото те като не продават и нямат пари, рефлектира и върху нас, не продаваме и ние. Те нямат пари и не купуват“.

И докато кооперациите, арендаторите и търговците на техника имат някакви възможности за финансово лавиране, не е така за работниците. За хляба на семейството си е притеснен трактористът от Левски Петър Милчев. Той дойде на протеста с тригодишния си син.

„Има вероятност да останем без заплащане при тези неща, които се случват. Последно се качвах на трактора да ора есента. Досега редовно получавах заплата, но сега не сме сигурни дали ще имаме заплати“.

Протестът на земеделските производители от централна Северна България срещу украинския внос на зърно и тежките, по думите им, условия на стратегическия план за земеделието продължава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви