Йордан Петков

БСП откри кампанията си за предсрочните парламентарни избори в Созопол.

Повечето от партиите, които сега се борят за вашите гласове, тръпнат от нетърпение да вземат властта, за да ни вкарат във войната на НАТО срещу Русия. С тези думи  председателят на ОбС на БСП-Созопол Йордан Петков откри кампанията на партията в Созопол.

„Всички те искат да премахнат атомните ни електроцентрали, да подарят реакторите на Украйна, да премахнат българските ТЕЦ-ове и да ни оставят на тъмно и студено. Кой не знае, че САЩ управляват всичко в България, а където не могат, вкарват НПО-та, финансирани от тях, каза още той и допълни, че енергийните решения в нашата държава се взимат с открит натиск от американските чиновници.

ГЕРБ, Продължаваме промяната, Да България, ДПС и Български възход гласуваха заедно за изпращане на оръжия на Украйна, милиарди за американски изтребители. В страната ни се вихри спекула, всички усещаме високите сметки за ток и вода, за парно, за лекарства, за горива – все доказателства, че ни управляваха и до днес ни управляват некадърни и корумпирани правителства.

Те ни обещават стабилност, но това е стабилност на печалбите за спекулантите. Тези партии ни доведоха до обезкървяване на средната класа и унищожаване на слабите български семейства.

Ние от БСП ви предлагаме с гласовете си да изпратим в управлението единствената автентична лява партия и коалицията БСП за България.

Ние няма да даваме обещания, а по време на кампанията ще направим отчет на свършеното за 5 месеца в управлението и 3 месеца в опозиция. Ние влязохме в управлението само при условие, че се сключи коалиционно споразумение, в което да са отбелязани онези идеи, които социалистите не променихме в годините, когато бяхме в опозиция.

Това е социалната политика, вдигане на работната заплата и на пенсиите, увеличение на майчинските и детските надбавки, безплатни учебници, промяна в учебните програми, строителство на АЕЦ Белене, неподписване на Истанбулската конвенция, отказ от влизане в еврозоната през 2024г.

В нито една от програмите на десните партии няма социална политика. БСП изпълни мощна социална програма, която струваше на бюджета 22 млрд.лв. Но тези пари са съобразени с бюджета – с повишена събираемост, спрени кражби и раздаване на милиони през прозореца на държавните коли, както правеше г-н Борисов.

Жителите на Созопол дойдоха да чуят стратегията на БСП

Какво постигнахме, благодарение на БСП

Майките получиха увеличени надбавки за втората година от майчинството си – от 370 на 710 лева

 Минималната заплата беше увеличена от 650 до 50% от средната в края на мандата.     

Децата ходят безплатно на детска градина. Припомням, че Да България внесоха законопроект за закриване на детските ясли, като единствената възможност на родителите останаха частните, управлявани от новобогаташи от десните редици.

По искане на БСП беше приета еднократна помощ от 300 лева за учениците от 1 до 4 клас.

Безплатни учебници за всички.

Увеличение на ваучерите за храна от  80 на 200 лева.

Приспадане на данъци за младите родители по 600 лева за всяко дете

Актуализация на пенсиите и удължаване на срока за получаване на ковид надбавката от 50 лв.

Увеличение на обезщетението за безработица

Увеличихме подкрепата за отопление на социално слабите.

Увеличихме социалните плащания на хората с увреждания и военно инвалидите.

Обвързахме социалните плащания с линията на бедност, а не с минималните доходи.

Увеличихме линията на бедност от 413 на 504 лева.

Увеличихме месечната подкрепа на хората с трайни увреждания за хората над 18г.

Подпомогнахме семействата в тежката зима, като замразихме цената на тока.

Подкрепихме и фирмите, като поставихме таван на електроенергията.

Сега ние от БСП продължаваме битката срещу бедността и неравенството. Искаме водите, подземните богатства, енергетиката и други направления, които касаят националната ни сигурност, суверинитета ни и нормалния живот на гражданите да бъдат отново държавни.

Настояваме да се изградят АЕЦ Белене и Козлодуй, както и да се потърси отговорност на партиите и личностите, които спряха тези стратегически проекти. А днес продават нашето достойнство.

Това каза пред жителите на Созопол ОбС на БСП-Созопол Йордан Петков. На срещата присъстваха още като официални гости Чанко Мирчев – управител на Транспортна болница Бургас и Станимир Баев – зам.-директор на ПМГ Бургас.

Тихомир Янакиев

 Ето какво каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев:

За 20 години, през които съм член на тази партия, установих, че БСП не може правилно да артикулира това, което е постигнала. Има много неща, които сме постигнали и с които можем да се гордеем. Няма да ги изброявам. Но искам да кажа, че стана така, че „тройна коалиция“ стана мръсна дума.  Но точно тогава, когато БСП участва в тройна коалиция,  пенсиите се  увеличиха със 100%.  Лично аз мога да кажа, че, като родител на три деца, усетих придобивките, които БСП успя да осигури на гражданите. Само моето семейство получи обратно около 1500 лева. Преди това управление получавахме някакво намаление на данъчната основа и почти нищо не влизаше в нашия джоб. Говоря за джоба на обикновения човек. Защото аз може да съм кмет, но съм обикновен човек.

И се чудя защо БСП не успява да каже на обществото, че това са придобивки, извоювани от тази партия. Ето, например пенсионерите – пенсиите им скочиха двойно. В България има 2 млн. пенсионери. Защо поне половината не гласуват за БСП? Нямам отговор на този въпрос.

Защо младите хора, при положение, че всичките социални придобивки за тях бяха отново извоювани от БСП, не гласуват за нас? Поне една трета от тях. В България има сигурно около 2 млн. млади хора под 30 – 35 години. Отново нямам отговор.

Някои казват: не  харесвам лидера на БСП, или някой друг в партията. А другите партии? Винаги съм се чудел защо всичко, което прави БСП се гледа под лупа, а действията на другите партии си минават без коментар.

А нима забравихме как беше продадена БГА „Балкан“ за 100 000 долара, заедно с всички бази по света? Забравихме ли как беше финиширан „Кремиковци“ за 1 долар?

Много ни е къса паметта на нас, българите. Но аз обичам да казвам, че народ, който не помни историята си, няма бъдеще.  Защото винаги прави една и съща грешка. Ние винаги си търсим месии.

В най-новата ни история 90% от изборите са доминирани от избиране на някакъв месия и на някаква лидерска партия. И затова тъпчем на едно място.

Как са хората навън? Имат партии с идеологии, стари партии, със стари идеологии. Да, те не са перфектни, но всичко стъпва на някаква идейна основа, а не само на личен образ и харизма. Да, добре е лидерът да има харизматичен образ, но не това е най-важно. Важна е същността отвътре, а не обвивката. Защото лидерът е една обвивка. А е важно съдържанието, а не обвивката.

Кой сега има идеология? БСП е, ако не единствената,  то една от малкото партии, които имат идеология.

Вярвайте ми, тази партия, въпреки всички сривове и трусове, пак ще я има. И не за друго, а защото винаги ще има бедни и онеправдани хора и хора с ляво мислене.“

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви