Ford само за мъже
Ford само за мъже

Как биха изглеждали автомобилите на Ford, ако ги разработваха само мъже? Американският производител пусна видео, наречено „Само за мъже“, в което главната роля играе кросоувърът Ford Explorer.

Машината на Ford е оставена без всички опции, които са изобретени от жени или в разработката им са взели участие представителки на нежния пол. В резултат на това обичайният семеен кросоувър се е превърнал в екстремна версия, предлагаща сериозни предизвикателства при шофирането.

Автомобилът, например, няма чистачки, тъй като те са разработени от американката Мери Андерсън. Има тя патентова автоматичните устройства за премахване на водата от предния прозорец през 1903 г. Преди това чистачките са задействани от ръчка в автомобила. Любопитното е, че друга дама – Шарлот Бриджууд, усъвършенства системата, като добавя електронно управление.

Този Explorer също така няма печка, тъй като тя е изобретена от Маргарет Уилкокс, която през 1893 г. измисля как горещият въздух от моторния отсек да попада в салона на автомобила. Мъжкият автомобил няма мигачи и стопове, тъй като те са измислени от Флоранс Лоурънс.

Списъкът с женски изобретения в автомобилната индустрия, между другото, е доста голям. Салонното огледало е измислено от състезателката Дороти Левит, която го поставя над приборния панел, за да вижда съперниците си. Гладис Уест пък създава GPS-навигацията в автомобилите, а Хеди Ламар измисля секретна система за връзка, която е в основана на съвременния Wi-Fi.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви