Фалшив български паспорт е използван при саботажа
Фалшив български паспорт е използван при саботажа

Предполагаемата група, за която се предполага, че е замесена в саботажа на газопроводите „Северен поток“, е използвала при наемането на яхтата „Андромеда“ в Германия фалшив български паспорт. Това съобщи германското списание „Шпигел“, като се позова на данни от разследването.

„Засега остава неясно от колко души е била групата. Защото не всички от тях са дали свои данни (при наемането)“, се отбелязва в статията.

„Очевидно е бил използван и поне един фалшив български паспорт.“

По-рано „Шпигел“ съобщи, че саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта „Андромеда“, за да превозят експлозивите до „Северен поток“. Уточнява се, че плавателният съд, за който става дума, който е от тип „Бавария Крузър 50“ (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски отхвърли версията, че Киев може да е свързан с бомбените атентати в Северните покрайнини.

„Смятам, че е много опасно някои независими медии, които винаги съм уважавал, да предприемат такива стъпки. Украйна със сигурност не е направила това. И това е най-важното нещо. А кой е измислил нещо там, както казаха, има някакви признаци или може би дори под някакъв флаг, изглежда смешно, честно казано“, каза той.

Според Зеленски подобни материали в медиите играят в полза на Русия и изглежда забавят помощта за Украйна.

На 7 март в. „Ню Йорк Таймс“ написа, че според американското разузнаване зад взривовете на газопровода „Северен поток“ може да стои определена „проукраинска група“. В същото време германските Die Zeit, ARD и SWR съобщиха, позовавайки се на свои източници, че „следите [от взривовете] водят към Украйна“. В същото време западните разузнавателни служби изказаха предположение, че разследването може да е било подведено от доказателства, сочещи Украйна като извършител.

Кремъл заяви, че се съмнява във версията на западните медии, че взривът е извършен от „проукраинска група“. Москва смята, че само „държавна спецслужба“ е състояние да извърши подобен атентат. Зо момента твърденията изглеждат основателни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви