Археолозите потвърдиха зловеща легенда
Археолозите потвърдиха зловеща легенда

Археолозите направиха зловещо откритие на връх в планината Ликайон в Гърция, което потвърждава легенди от антично време. Планината Ликайон в южната част на Пелопонес някога е била почитана като родно място на Зевс. Там археолозите откриха скелет на млад мъж, който е на 3000 години. Покрай него са открити и останки от принесени в жертва на Зевс животни.

Министерството на културата на Гърция съобщи, че скелетът на младеж е бил открит в дъното на 30 метров олтар, до специална каменна платформа за жертвоприношения.

Според археолозите, все още е рано да се спекулира за причините за смъртта на младежа. Находката обаче е впечатляваща в светлината на писанията на древни автори,

включително и Платон, в които се твърди,че е имало човешки жертвоприношения в чест на Зевс. Досега нямаше археологически потвърждения за човешки жертвоприношения в континенталната част на Гърция.

Според жестоката легенда, млад мъж и бил принасян в жертва на Зевс заедно с редица животни. След това месото и от младежа и от животните е било приготвяно и изяждано при ритуала. Който е изяждал човешкото месо е ставал вълк за 9 години.

Според няколко древни писатели, в действителност е имало човешки жертвоприношения за Зевс, но никога досега не са били откривани човешки кости и останки край олтарите за жертвоприношения, обяснява археологът специалист по Гърция от университета в Аризона, Дейвид Романо.

Мястото където са намерени останките от младежа е олтар за жертвоприношения, не е място за случайни погребения, пояснява Романо. Много необикновен е и фактът, че горната част от черепа липсва, а с каменни плочи е покрит таза.

Планинският връх в Пелопонес е първият известен храм на Зевс. За него се знаеше, че от 16 век преди Христа до времето на Александър Велики, там са принесени в жертва хиляди животни в чест на бога.

Човешко присъствие от преди 5000 години е открито в района. Зевс е почитан като бог на небето и времето, като по-късно е приеман за най-силен сред гръцките богове. Намерените керамични съдове около човешкия скелет го датират от 11 век преди Христос. Тогава е краят на Микенската ера, чиито герои са обезсмъртени от Омир и от древногръцките митове.

Досега археолозите са открили едва 7% от олтара на върха в планината Ликайон, като разкопките са започнали от 2007 и са продължили до 2010, като са възобновени през тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви